Stemmen in Libanon: vier keer in de rij gaan staan

Libanon beleeft rustige parlementsverkiezingen. Of iedereen straks de uitslag ook kalm accepteert, moet blijken...

Van onze correspondent Ferry Biedermann

Beiroet Dat de strijd om Libanon vooral in de christelijke delen van het land wordt uitgevochten, is tijdens de verkiezingsdag al vanaf de ochtend zichtbaar. Meteen na het openen van de stembureaus vormen zich lange rijen. Even later rijden de aanhangers van de belangrijkste twee blokken, toeterend en met vertoon van vlaggen, door de stadjes in de bergen boven Beiroet. Hier gaan veel christenen naar de stembus.

‘We willen niet door Iran overheerst worden, we willen hier geen dictatuur’, zegt Pierre Aswad, een ondernemer van middelbare leeftijd in het bergstadje Broumana. Hij steunt het pro-westerse ‘14 maart-blok’ dat nu nog de meerderheid heeft. Het probleem van ‘14 maart’ is dat de christelijke vleugel van de beweging versplinterd is en geen duidelijke leider heeft.

Dat is heel anders bij de volgelingen van de charismatische christelijke voormalige generaal, Michel Aoun. ‘De generaal’, zoals hij door zijn aanhangers wordt genoemd, werpt zich op als de christelijke leider bij uitstek in Libanon, iets wat velen aanspreekt. ‘Ik wil een sterk christelijk blok en daarom stem ik op de generaal’, zegt een man in Broumana.

Aoun en zijn beweging, de FPM, zijn gelieerd aan de gewapende sjiitische Hezbollahbeweging in het ‘8 maart-blok’. Winst voor Aoun betekent dus ook een overwinning voor Hezbollah. Zijn aanhangers ontkennen echter dat de beweging, of haar Iraanse bondgenoten, dan grote invloed krijgt in Libanon.

De twee blokken ontlenen hun naam aan twee demonstraties – de een voor, de ander tegen Syrië – die in 2005 werden gehouden in de nasleep van de moord op Rafik Hariri. De sjiieten en de soennieten stemmen tamelijk massaal langs sektarische lijnen voor respectievelijk 8 en 14 maart. Maar de christenen zijn diep verdeeld.

De opkomst bij de verkiezingen is hoog, 20 procent hoger dan vier jaar geleden, zegt minister van Binnenlandse Zaken Ziad Baroud als de stemlokalen dicht zijn. In de christelijke gebieden, waar de strijd het felst is en de grootste buit valt te behalen, bereikt de opkomst met een score tussen de 60 en 70 procent een record.

In Broumana klagen veel mensen over de lange wachttijden voor het stemmen. Een vrouw, Shadia, is tot drie keer toe eerst maar weer naar huis gegaan, en daarna teruggekomen om te proberen haar stem uit te brengen.

Maar volgens de vele verkiezingswaarnemers in het land gaat alles relatief soepel, ondanks sporadische gewelddadige incidenten. De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter, als waarnemer aanwezig, zegt zich vooral zorgen te maken over ‘de acceptatie van de resultaten door alle partijen’. In mei vorig jaar kwam het tot bloedige gevechten tussen Hezbollah en de aanhangers van ‘14 maart’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden