Stemgedrag allochtonen niet ‘etnisch’

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar hebben allochtone kiezers aanmerkelijk minder vaak op kandidaten uit de eigen etnische groep gestemd dan tot nu toe werd aangenomen....

Van onze verslaggever Dirk van Harten

In opdracht van het Landelijk Overleg Minderheden bestudeerde de Universiteit van Amsterdam de opkomst en het stemgedrag van allochtone kiezers in Amsterdam, Rotterdam, Arnhem en Breda. De resultaten werden donderdag bekendgemaakt tijdens een symposium in De Balie in Amsterdam.

Volgens onderzoeker Jean Tillie stemde 38 procent van de Turken op een Turk, 36 procent van de Marokkanen op een Marokkaan, 19 procent van de Surinamers op een Surinamer en slechts 2 procent van de Antillianen op een Antilliaan. Het meest etnische stemgedrag kwam van autochtone Nederlanders: 81 procent van hen stemde op een ‘witte’ kandidaat.

Tillie meent dat de zorgen over ‘etnisch’ stemmen – de vrees voor cliëntelisme – onterecht zijn. Ideologie en strategische motieven zouden voor allochtone kiezers belangrijkere argumenten zijn om voor een bepaalde partij te kiezen, dan de afkomst van de kandidaten. In Amsterdam stemden bijvoorbeeld veel Turken en Surinamers op de PvdA, terwijl zij vier jaar geleden nog voor VVD of CDA kozen. Amsterdamse Marokkanen verruilden daarentegen om strategische redenen juist vaak GroenLinks voor de PvdA.

‘Van de voorkeurstemmen die wethouder Ahmed Aboutaleb kreeg, was maar liefst 53 procent afkomstig van witte Nederlanders’, zegt Tillie. ‘Onder allochtonen is sprake van een volwassen electoraat, dat geïntegreerd is en dat stemrecht verdient op nationaal niveau.’ Nu kunnen buitenlanders die ten minste vijf jaar in Nederland wonen alleen hun stem uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Voor de opkomst onder allochtone kiezers is volgens Tillie vooral van belang hoe goed ze georganiseerd zijn. Telt een gemeente veel etnische organisaties die bovendien goed met elkaar samenwerken, dan is de opkomst hoger.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden