Stemfraude Tadzjikistan en Kirgizië

Bij de parlementsverkiezingen zondag in de voormalige Sovjetstaten Kirgizië en Tadzjikistan zijn internationale normen geschonden en zijn vele onregelmatigheden waargenomen....

APReuters en AFP

In beide landen werden onafhankelijke media onderdrukt in de aanloop naar de verkiezingen en zijn kandidaten van de oppositie uitgesloten van deelname.

In het arme, aan Afghanistan grenzende Tadzjikistan verliepen de verkiezingen het meest oneerlijk, blijkt uit waarnemingen van de OVSE. Twee oppositieleiders is het onmogelijk gemaakt zich verkiesbaar te stellen en vier kranten werden verboden. 'De campagnes werden grotendeels gerund door de kiescommissies en de autoriteiten, in plaats van door de kandidaten', aldus een OVSE-woordvoerder in Doesjanbe. Volgens de eerste uitslagen heeft de Volks Democratische Partij PDP van president Emomali Rachmonov (52) 80 procent van de stemmen gekregen. De vijf oppositiepartijen noemen de uitslag 'een farce'.

In het overwegend islamitische Kirgizië konden de stemmers wel 'kiezen uit meerdere kandidaten', aldus een OVSE-woordvoerder daar, maar deze kregen geen eerlijke kansen door 'het kopen van stemmen, schrappen van kandidaten, overheidsbemoeienis met onafhankelijke media, wantrouwen tegenover de electorale en justitiële instituten'.

Aanhangers van de oppositie in Kirgizië hebben vorige week belangrijke snelwegen enkele dagen bezet gehouden, uit protest tegen de uitsluiting van hun kandidaten. Hun hoop eenzelfde revolutie teweeg te brengen als in Oekraïne - ze streefden naar een 'gele revolutie', analoog aan de 'oranje revolutie' in Kiev - lijkt niet uit te komen. Zaterdag werden de wegversperringen verwijderd.

In Kirgizië kreeg in 31 van de 75 districten een kandidaat de absolute meerderheid, onder wie Aidar Akajev, zoon van de president Askar Akajev. Deze zal zich niet herkiesbaar stellen voor de in oktober te houden presidentsverkiezingen.

In de overige districten is een tweede ronde nodig, aldus de eerste uitslagen. Tweederde van de kiezers in één district had uit protest alle kandidaten aangestreept. Ook hier moet opnieuw worden gestemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden