Stembus in Cambodja

Vol goede moed zijn de Cambodjanen zondag naar de stembus gegaan. De opkomst was bijzonder hoog (rond de 90 procent)....

Helaas is onzeker of deze wens in vervulling zal gaan. Want bij het tellen van de stemmen is onmiddellijk weer hoogoplopende onenigheid ontstaan.

De regerende Cambodjaanse Volkspartij (CCP) van premier Hun Sen eist de overwinning op en zegt een meerderheid van de 122 zetels te hebben gekregen. De voornaamste oppositiepartijen, de Funcipec van prins Norodom Ranariddh en de onder de stedelijke elite populaire anticorruptiepartij van Sam Rainsy, vechten de voorlopige uitslag daarentegen aan.

Volgens hen is er sprake van fraude en ze eisen dat in sommige delen van Cambodja de verkiezingen worden overgedaan. Als dat niet gebeurt, zeggen ze het nieuwe parlement te zullen boycotten.

De vijfhonderd door de VN uitgezonden internationale waarnemers zeggen geen grove onregelmatigheden te hebben geconstateerd. Dat sluit subtielere vormen van manipulatie en intimidatie - met name op het platteland, waar Hun Sen de meeste stemmen heeft gekregen - beslist niet uit.

De definitieve uitslag wordt niet vóór het weekend verwacht, zodat zowel het opeisen van de overwinning door Hun Sen als de boycot-dreiging van de oppositie aan de vroege kant komt. Het onderlinge wantrouwen blijkt opnieuw erg groot.

Dat is geen wonder, want het langs democratische weg beslechten van de machtsvraag is in Cambodja tot dusver allerminst gebruikelijk. Nadat dit arme land was geteisterd door oorlog en de killing fields van de despoot Pol Pot, volgden een Vietnamese bezetting (met Hun Sen als plaatselijke zetbaas) en pas in 1993 de eerste democratische verkiezingen onder VN-toezicht. De daaruit geresulteerde ongemakkelijke coalitie tussen prins Ranariddh en Hun Sen werd vorige zomer door laatstgenoemde opgeblazen door middel van een machtsgreep waarbij alweer bloed vloeide.

Onder internationale druk stemde Hun Sen in met verkiezingen. Hij hoopte die te winnen en tevens een eind te maken aan Cambodja's isolement. Om dat laatste te bereiken, zodat Cambodja zijn zetel in de VN en in Asean kan innemen, zal er toch weer een coalitie-regering moeten worden gevormd. Ook voor een nieuwe grondwet is een brede coalitie nodig.

De democratie in Cambodja is nog onwennig en verre van volmaakt. Maar het is duidelijk dat de kiezers vrede en stabiliteit willen en daarom de rivalen Hun Sen en Ranariddh opnieuw tot elkaar hebben veroordeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden