Stemadvies Amerikaanse kranten

Amerikaanse dagbladen geven vaak stemadvies. Kerry heeft nu steun van 48 kranten, Bush van 34.

Van onze redactie buitenland

----------------------------

The New York Times

----------------------------

Het Witte Huis van George Bush heeft ons het slechtste van rechts Amerika gebracht. We krijgen radicale doelstellingen, maar geen efficiënt bestuur. (...) Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid is vermaard om zijn nutteloze waarschuwingen bij reële terreurdreigingen. Hoewel de regering onvoldoende troepen heeft ingezet in Irak, heeft ze de strijdkrachten zodanig belast, dat het land niet bij machte is een crisis elders in de wereld het hoofd te bieden.

Kerry beschikt over de capaciteiten om het beter te doen. Hij bezit de wil om over partijpolitieke scheidslijnen heen te stappen, iets wat in Washington node wordt gemist dezer dagen. We kijken met pijn in het hart terug op de afgelopen vier jaar. Bij herhaling heeft de loop der geschiedenis George W. Bush in de gelegenheid gesteld een heroïsche rol te spelen, maar steeds maakte hij de verkeerde keuze. We geloven dat de natie er met John Kerry als president op vooruit zal gaan.

----------------------------

Chicago Tribune

----------------------------

Dit jaar heeft ieder van ons het voorrecht te kiezen uit twee bekwame kandidaten. Een van deze kandidaten, senator John Kerry, stelt zich in op een langdurige strijd met moordlustige terroristen, zij het met een beperkte rol voor de VS buiten de eigen landsgrenzen. De andere kandidaat, president George W. Bush, spreekt vrijmoediger over het gevaar dat ons land bedreigt: de gruwelijke mogelijkheid van nieuwe aanslagen in onze steden. (...) Bush' notie van zijn presidentiële plicht Amerika te verdedigen is meer omvattend dan die van Kerry. Dit is het grote verschil tussen de twee kandidaten dat voor de kiezers zwaar moet wegen. Er is veel wat de president de afgelopen vier jaar anders had kunnen doen. Maar vanwege zijn vastberadenheid om de grote uitdaging van onze tijd aan te gaan - een vastberadenheid die Kerry niet duidelijk etaleert - pleiten wij voor de herverkiezing van George W. Bush.

----------------------------

The Miami Herald

----------------------------

De debatten hebben het nodige licht geworpen op de vaardigheden en inzichten van de twee kandidaten. Dat heeft niet gunstig uitgepakt voor de president. Senator Kerry is erin geslaagd het karikaturale beeld dat de Republikeinse propagandamachine van hem had gecreëerd, uit te wissen. Er mag van hem een verstandig begrotingsbeleid worden verwacht, waarbij nieuwe uitgaven niet ongedekt blijven. Hij zou de belastingverlagingen voor de hoogste inkomens schrappen.

Maar we menen dat senator Kerry vooral op het internationale vlak over de beste papieren beschikt om ons land te leiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden