Stem van Bruckner

STEL dat iemand zondag aan het begin van de avond de televisie had uitgedraaid, naar de tweede voorstelling was gegaan, daarna nog een biertje had gedronken en bij thuiskomst had gedacht: kom, eens even kijken of er op SBS 6 of op Net 5 of op V8 nog een Amerikaanse...

Paul Brill

SBS en Bruckner - deze surrealistische combinatie was het sluitstuk van een avond waarop praktisch het complete Nederlandse televisieaanbod, publiek en commercieel, in het teken van de dood van prins Claus was komen te staan. De prins zelf zou het vermoedelijk overdadig hebben gevonden; anderzijds zou het vreemd zijn geweest als Willibrord Frequin bij SBS 6 gewoon zijn platvloerse gang had kunnen gaan en de voetbalkenners van Sunday United (RTL 5) onverstoorbaar hun wijsheden over de jongste competitieronde hadden gedebiteerd.

Maar sommige tv-makers zullen toch wel even hebben moeten slikken. Uitgerekend zondagavond stonden drie 'premières' gepland: op RTL 4 Ferme jongens, de talkshow met Yvonne Kroonenberg, en aansluitend Max and the City (New York gezien door de ogen van Max Westerman), terwijl Net 5 zou beginnen met de serie Meiden van de Wit. Al die programma's zullen wel kunnen doorschuiven. Maar Bridget Maasland en Katja Schuurman kunnen het eerste gesprek met de premier, dat zaterdag werd opgenomen en gisteren door BNN zou worden uitgezonden, op hun buik schrijven.

Inmiddels zijn de extra uitzendingen tot gewonere proporties teruggebracht. RTL hield de royalty-zaken bij op nieuwszender RTL Z, NOS Actueel zond afwisselend uit op Nederland 1 en 2. Er werd veel overpeinsd en teruggeblikt. Dat kon ook moeilijk anders, want de sfeer in het land was snel geschetst en het nieuws beperkte zich tot nadere details van de uitvaart. De enige gebeurtenis van visuele betekenis was het overbrengen van het lichaam van Claus naar paleis Huis ten Bosch. Vreemd genoeg toonde de NOS alleen beelden van de aankomst, hoewel werd gemeld dat de stoet onderweg veel bekijks had. Kleine revanche voor SBS, die zondag achteraan sukkelde: daar waren wel beelden van de tocht te zien.

Uit het liber amicorum dat in de loop der dag almaar dikker werd, bleef me vooral de fijnzinnige kenschets bij die Hans van Mierlo gaf van de prins. Tot de kwaliteiten van Claus behoorde dat hij 'indrukwekkend kon zwijgen'. Na de lawine van loftuitingen is dat een deugd waaraan de televisie zich de komende dagen af en toe wel mag spiegelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden