STEM OP MOHAMMED!

GROENLINKS heeft het niet gemakkelijk met allochtonen. Dat is ook wel logisch, want GroenLinks is traditioneel de partij geweest die het meeste open stond voor de stem van de nieuwkomers....

Daarvoor zijn twee oorzaken denkbaar: ten eerste is het sowieso een extra risico om mensen nieuw een partij binnen te halen zonder dat ze de jarenlange filter zijn gepaseerd van bijvoorbeeld de plaatselijke politiek. En een andere oorzaak zou kunnen zijn dat in sommige culturen iets anders wordt gedacht over bepaald gedrag. Dat laatste zou ik nooit hebben durven beweren, maar het was de prominente Surinaamse ex-politicus Haakmat die het zei naar aanleiding van de affaire Singh Varma.

Dat was van alle neuzenstoterij wel de beroerdste. Varma was ook zo prominent neergezet door haar partij (onder meer als lid van de Bijlmer-enquêtecommissie: Varma als exponent van de waarheidsvinding was achteraf beslist een vondst). En ze was zo luid in haar uitingen, en dominant in haar eigen achterban. Ook los van haar gelogen kanker was ze achteraf misschien geen sieraad in de kroon van de linkse politiek.

Verder stootte GroenLinks hardhandig de neus in de Haagse gemeentepolitiek, waar aanvankelijk de brede steun uit Turkse kring triomfantelijk werd binnengehaald, totdat bleek dat een deel van de Turkse GroenLinksers een geheel eigen agenda had, die met groene politiek niet veel van doen had. Het was nog een heel gedoe om te voorkomen dat een dubieuze beweging de partij in de hofstad zou overnemen.

Is er dan geen voorbeeld waar het echt goed is gegaan? Welzeker. Ten eerste zijn er politici die wat minder bekend zijn, maar die het prima doen. Maar echt nationaal bekend is er op dit moment maar één: Mohammed Rabbae. Hij was directeur van een organisatie voor migranten, toen hij de overstap naar de politiek maakte. Hij zit nu acht jaar in de Kamer. In 1994 stelde hij zich samen met Ina Brouwer kandidaat voor een duo-lijsttrekkerschap; het alternatieve duo was de tandem Rosenmöller/Sipkes. GroenLinks koos voor Rabbae/Brouwer, maar de kiezers waren er niet weg van.

In de Kamer heeft Rabbae het prima gedaan. Hij is niet als nationale troetel-Marokkaan boven komen drijven, maar heeft puur op eigen kracht een positie verworven. Hij is woordvoerder op een breed terrein, veel breder dan alleen minderheden en migranten. Hij debatteert goed, is slim, en formuleert prima. Zijn Nederlands is niet perfect, kent soms van die hypercorrectheden of licht-pompeuze woordkeuzes die de tweede-taler zichtbaar maken, maar daar heeft niemand last van.

Rabbae is een echte GroenLinks-man, gedreven door linkse emoties, maar ook prima in staat die te vertalen naar praktische politiek. Ik ben het lang niet altijd met hem eens. Ook in de kwestie die nu speelt, zijn eigen herverkiezing in de Kamer, neemt hij een standpunt in dat ik niet deel. Als hij niet op een verkiesbare plaats wordt gekandideerd, heeft Rabbae verklaard, dan zal hij ook de nu lopende periode niet uitzitten in de Kamer.

Ik vind dat dat niet kan. Hoe begrijpelijk het ook is dat Rabbae een eventuele onverkiesbare plaats als een gebrek aan vertrouwen zou beschouwen van de kant van zijn eigen partij, principieel kan hij nu zijn mandaat niet aan de kiezers teruggeven. Hij moet zijn werk afmaken.

Maar misschien wordt dit sowieso niet actueel. Misschien dat morgen het GroenLinks-congres zijn verstand bijeen schraapt. Het is moeilijk om goede parlementariërs te vinden, het is extra moeilijk om ze te vinden buiten de kleine kring van Hollandse ambtenaren, en het is helemaal lastig om allochtonen te vinden.

GroenLinks heeft zo iemand in eigen kring. Een rolmodel voor velen, een eerste-generatie immigrant, een partijman met hart voor de zaak en een zeer bekwaam parlementariër. Het enige dat tegen hem pleit is dat hij acht jaar in de Kamer zit. Rosenmöller zit nu al twaalf jaar. Dat is tegen de interne regels van GroenLinks, maar daar werd ineens een uitzondering voor gemaakt. Op de tweede plaats van de conceptlijst staat de kokette Femke Halsema uit Amsterdam Zuid, en op drie Marijke Vos. Waarom Rabbae niet op vier, waar hij logischerwijze hoort? Mocht de partij regeringsverantwoordelijkheid krijgen, dan is Rabbae ook zeker een van de kandidaten voor een kabinetsfunctie, waarmee hij de eerste allochtoon in een kabinet zou zijn. Dat zou een mooie primeur zijn voor GroenLinks.

Ik zal er geen gewoonte van maken om het in deze column voor individuele politici op te nemen. Maar het lijkt me dat GroenLinks er dom aan zou doen Mohammed Rabbae aan de kant te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden