Stem jongere: graag luider

De besluitvorming in de FNV wordt inderdaad nog gedomineerd door grijze mannen. Dus graag actie met de AVV, betoogt het FNV-Jongerennetwerk....

Met enthousiasme, instemming maar toch ook lichte verwonderinghebben wij het artikel 'Dan maar een eigen vakbond' van Mei LiVos in het Betoog (1 oktober) gelezen. Enthousiasme, omdat er eengroep mensen die niet uit de schoot van een vakbond of eenpolitieke partij voortkomt, opstaat om zich te bekommeren om desociaal-economische positie van jongeren in het Nederland van detoekomst. Instemming, omdat wij als FNV-Jongerennetwerk vrijweldezelfde doelen nastreven als het AVV (Alternatief Voor Vakbond)en iedere bondgenoot in de strijd voor het jongerenbelangverwelkomen.

Vos heeft gelijk dat de stem van jongeren in de polderonvoldoende te horen is. Wij hopen dan ook met het AVV te kunnensamenwerken om onze stemmen te verheffen en echte invloed teverwerven. Het AVV-pleidooi beschouwen wij als een steun in derug. Want Vos maakt een punt. De besluitvorming binnen de vakbond(in ons geval de FNV) wordt gedomineerd door grijze mannen. Nietomdat er geen jonge leden zijn - de FNV heeft zestigduizend ledenonder de 25 - maar omdat zij onvoldoende betrokken worden bij debeslissingen van de vakbond.

Dit brengt ons meteen bij de verwondering die het artikeloproept. Dat de vakbonden niet solidair zijn omdat ze geenrekening houden met jongeren en freelancers, is lariekoek. Om metde jongeren te beginnen. Op initiatief van enkele jongevakbondshonden is met steun van Agnes Jongerius in mei van ditjaar het FNV-Jongerennetwerk opgericht. Doel is jongeren een stemin en invloed op de besluiten van de FNV te geven. Dat willen weorganiseren op vrijwel dezelfde manier als het AVV. Zonderoeverloze vergaderingen, maar met concrete acties, bijvoorbeeldvoor het minimumjeugdloon.

Net als het AVV vinden we dat het last-in-first-out-principemoet verdwijnen en de AOW gefiscaliseerd moet worden. Ook wijmaken ons grote zorgen over de toekomst van de verzorgingsstaat.Tot nu toe kregen we alle ruimte in de FNV. Misschien was onzeinvloed naar buiten nog onvoldoende zichtbaar maar: de teerlingis geworpen! Ook beleidsmatig heeft de FNV wel, en gelukkig intoenemende mate, oog voor het jongerenbelang. Sla er de laatsteArbeidsvoorwaardennota maar op na. Ook de afgelopen zaterdaggeorganiseerde 'dag van de stages' onderstreept de zorg om hetjongerenbelang. Dat er nog genoeg is om voor te knokken, klopt!Als FNV-Jongerennetwerk staan we aan het begin van de lange marsdoor de instituties. Wij geloven dat onze missie slaagt. Vos zietniets in aansluiting bij een bestaande bond, dat duurt haar telang. Wij denken in de bond even effectief te kunnen zijn alsde AVV daarbuiten.

En dan de tweede groep van wie de belangen, volgens Vos,worden verkwanseld. Bij de FNV zijn zes bonden aangesloten diefreelancers organiseren. Twee ervan behartigen exclusief debelangen van de zogenoemde zelfstandigen zonder personeel(zzp'ers). De suggestie dat freelancers niet bij de afschaffingvan de Wet Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (WAZ) betrokkenzijn geweest, is dan ook onjuist. De FNV heeft juist een actievelobby gevoerd, zoals zij dat ook doet voor andere dossiers dievoor freelancers van belang zijn. Een concreet voorbeeld: op ditmoment zijn de zelfstandigenbonden bezig zelf een alternatievearbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen op tezetten.

Vos schuift de vakbond de zwarte piet toe waar die hetkabinet toebehoort. Als het gaat om levensloop heeft de vakbondzich juist ingezet voor een robuuste regeling. Het is aanBalkenende te wijten dat de huidige levensloopregeling onder demaat is. De FNV heeft zich juist ook hard gemaakt voor levensloopvoor freelancers. Minister De Geus was te beroerd zelfs ook maarde haalbaarheid te onderzoeken. Op de constatering dat devakbonden niet solidair zijn met grote groepen werkenden, valtdus nogal wat af te dingen.

Uiteindelijk bepalen de regering en Tweede Kamer hoe solidairwetgeving wordt. Over solidair gesproken, moeten we het niet eenshebben over de (jongere) mensen in de WW, WAO en de WAJong, diejullie niet lijken te willen organiseren? Die groep heeft net zogoed rechten, waarvoor de vakbonden moeten blijven opkomen.

Vos weet natuurlijk best dat de grote demonstratie van 2oktober niet louter om prepensioen ging. Wij, en duizenden anderejongeren, stonden op het Museumplein om ons ongenoegen te uitenover het kille saneringsbeid van Balkenende, waardoor ook wijwerden getroffen. Volgens ons is er geen echtebelangentegenstelling tussen het AVV en de FNV. AlsFNV-Jongerennetwerk hopen wij precies hetzelfde te bereiken alshet AVV: invloed van jongeren op beleid dat jongeren aangaat! Hetdoet ons deugd dat jullie het oude plan van de Jonge Democrateneen SER-zetel voor jongeren op te eisen, nieuw leven hebbeningeblazen. Die SER-zetel is niet de rechtmatige plek van éénorganisatie. Laten we dus als AVV, FNV-Jongerennetwerk enpolitieke jongerenorganisaties samen optrekken om in 2006 diezetel in de SER te bemachtigen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden