Stelling Kernenergie is niet meer taboe

Elke week schrijven Amanda Kluveld en René Cuperus een reactie op een actuele stelling...

Kerncentrale bouwen is niet voorbarig

Kerncentrale bouwen is niet voorbarig
CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel stelt dat kernenergie onvermijdelijk is. Minister Jacqueline Cramer van VROM noemt dat voorbarig. Zij verwijst naar het coalitieakkoord waarin staat dat in deze kabinetsperiode geen nieuwe kerncentrales worden gebouwd.

Kerncentrale bouwen is niet voorbarig
Maar wat er nu zo voorbarig is aan Van Geels uitlatingen, legt zij niet uit. Van Geel erkent de afspraken in het regeerakkoord, maar meent dat het denken over kernenergie niet mag stoppen en wijst erop dat het volgens de wet wel is toegestaan nieuwe kerncentrales te bouwen.

Kerncentrale bouwen is niet voorbarig
Als er iemand voorbarig is, is het minister Cramer zelf die afgelopen maart, zo’n twee jaar voor de klimaatevaluatie van 2010, al zei dat ze de voorkeur gaf aan schone kolencentrales boven kernenergiecentrales. Nederland is te klein en dichtbevolkt voor een kerncentrale, stelde ze. Dat laatste lijkt me sterk. In België, 32ste op de wereldranglijst van landen naar bevolkingsdichtheid (Nederland staat 27ste) staan op dit moment zeven kerncentrales waarmee meer dan de helft van de elektriciteit van het land wordt opgewekt.

Kerncentrale bouwen is niet voorbarig
Nederland heeft Borssele en wordt door een groot aantal kerncentrales omringd; Frankrijk telt er 59, Duitsland heeft er zeventien en Groot-Brittannië negentien. Een andere reden die Cramer voor haar voorkeur voor kolencentrales gaf, is dat kernenergie tot 2020 geen bijdrage kan leveren aan de klimaatambities van het kabinet omdat de voorbereiding en bouw van kerncentrales langer zal duren. Een goede reden om nu plannen te maken, lijkt me.

Kerncentrale bouwen is niet voorbarig
Het is verontrustend dat de minister kernenergie uitsluitend beoordeelt in het kader van de klimaatambities. Nederland zou ook de ambitie moeten koesteren om minder energieafhankelijk te worden van Rusland en de OPEC. Die overweging speelt voor deze minister geen rol.

Kerncentrale bouwen is niet voorbarig
Cramers eenzijdige gerichtheid op klimaat en kolen is onverstandig en gaat bovendien in tegen het Energierapport 2008 dat in juni door minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken werd gepresenteerd. Daarin staat dat ‘het denken over kernenergie in de toekomstige brandstofmix niet mag stilstaan’. Laat dat laatste nu exact zijn wat Van Geel op zijn weblog schreef. Toch heeft Cramer dat rapport destijds niet voorbarig genoemd. Aan plannen voor de bouw van kerncentrales is ook niets voorbarigs. Evenals de verdere ontwikkeling van zonne-energiewinning zijn zij een noodzaak.

Kerncentrale bouwen is niet voorbarig
Amanda Kluveld

Kerncentrale bouwen is niet voorbarig
Liever wat kernenergie dan zuinig aan

Kerncentrale bouwen is niet voorbarig
Rechtse mensen zijn voor kernenergie, linkse mensen zijn tegen kernenergie. Waarom eigenlijk? Is het rechts om radioactief afval duizenden jaren onder de grond te stoppen en links om dat niet te doen? Is het rechts terroristen nucleair materiaal cadeau te doen, maar links een Irak-oorlog om olie te voeren die met kerncentrales te voorkomen was?

Kerncentrale bouwen is niet voorbarig
Laat rechts bevriende bedrijven heet koelwater lozen op koude rivieren, maar voert links ons terug naar het energieverbruik van de Middeleeuwen? Ik heb nooit begrepen waarom kernenergie zo’n fanatiek omstreden ideologisch vraagstuk was.

Kerncentrale bouwen is niet voorbarig
Deskundigen kunnen ons alles wijs maken. Een leek kan over kerncentrales geen zinnig woord zeggen. Dat geldt voor meer politiek-maatschappelijke kwesties, maar niet overal draait het om de halfwaardetijd van tritiumisotopen. Hoe vaar je blind op de kennis van experts? Greenpeace en kernenergie-opwekkers beroepen zich op deskundigen met tegengestelde feiten en verhalen. Hoe waarheidsgetrouw is postmoderne wetenschap in de mediademocratie?

Kerncentrale bouwen is niet voorbarig
Tegen kernenergie bestaan begrijpelijke aarzelingen en bezwaren, maar ik zit ondertussen met mijn Franse Camping Test in mijn maag. Vrijwel elke zomer zwem ik in koelwater, sla ik radioactieve vissen aan de haak en maak ik mooie foto’s van futuristische, staatsgeleide kerncentrales in Frankrijk. Of die Fransen zijn stapelmesjogge of het kernenergiedebat in Nederland en Duitsland is nodeloos apocalyptisch: der Atomausstieg. Ik vrees het laatste.

Kerncentrale bouwen is niet voorbarig
Niet voor niets heeft het CDA zich onlangs in deze kwestie bekeerd. Dan is het oppassen geblazen. De Mannenbroeders hebben een gereformeerde neus voor wat de gemiddelde Nederlander wel of niet wil. Of het nu met de zelfvernietigende bluf van jonkheer Wijnand Duyvendak te maken heeft of niet, duidelijk is dat de Nederlandse bevolking het kernenergietaboe voorbij is. Het lijkt wel of ze massaal de wetenschappelijke literatuur over duurzame energievoorziening en de klimaatcrisis heeft bijgehouden. Want daarin doemt steeds duidelijker een keuzedilemma op: of we zetten alles op energiebesparende gedragsverandering – alle Nederlanders worden vegetariër en alleen de rijken rijden nog auto – of we kiezen voor nieuwe kerncentrales.

Kerncentrale bouwen is niet voorbarig
Je hoeft niet diep geïntegreerd te zijn om te weten wat de Nederlander dan kiest: doe mij maar een kleine kerncentrale in mijn achtertuin of op mijn balkon.

Kerncentrale bouwen is niet voorbarig
René Cuperus

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden