Stelling Het CDA is een gevaar voor de rechtsstaat

Elke week schrijven Amanda Kluveld en René Cuperus een reactie op een actuele stelling...

Aan een nieuw rijmpje wordt al gewerkt

Aan een nieuw rijmpje wordt al gewerkt
Alles van waarde is weerbaar, heet het door de Tweede Kamerleden Ger Koopmans en Sybrand van Haersma Buma geschreven CDA-rapport over de ‘uitoefening van grondrechten in een weerbare democratie’ uit 2006. De titel bewijst het gelijk van Lucebert. Het vers De zeer oude zingt kan zich niet verweren tegen de christendemocratische zoektocht naar soeppakjesslagzinnen: Laat Lubbers zijn karwei afmaken (1984), CDA gaat in e-politics (1999), Fatsoen moet je doen (2005). In Alles van waarde is weerbaar staat dat de rechtsstaat beschermd moet worden door de democratie weerbaar te maken. Nu ga ik ervan uit dat Koopmans en Van Haersma Buma de titel van hun stuk niet lukraak uit een oud sinterklaasgedicht van een zwakbegaafd familielid hebben geknipt, maar er weloverwogen voor hebben gekozen. Als ik daarin gelijk heb, volgt daar uit dat zowel de rechtsstaat als de democratie volgens het CDA waardeloos zijn, want niet inherent weerbaar.

Aan een nieuw rijmpje wordt al gewerkt
Een politieke partij kan geen kwalijker opvatting uitdragen.

Aan een nieuw rijmpje wordt al gewerkt
Een manier om de democratische rechtsstaat weerbaar te maken is volgens de auteurs het creëren van een gezaghebbende ‘laagdrempelige voorziening waar burgers met hun grieven terechtkunnen om zo de onvrede over de vergroving van het publieke debat te kunnen kanaliseren’.

Aan een nieuw rijmpje wordt al gewerkt
Als je daar aan begint, moet je ook een orgaan oprichten voor mensen als ik, die onvrede hebben over het feit dat er wordt gesteld dat het debat grover is geworden zonder dat dit op overtuigende wijze met behulp van nulmetingen en vooraf vastgestelde criteria is aangetoond.

Aan een nieuw rijmpje wordt al gewerkt
Je krijgt dan een therapeutische samenleving waarin voor iedere kwetsuur een gezaghebbend afvloeiingskanaal wordt aangelegd. Het CDA wil zich er niet bij neerleggen dat zulke Deltawerken nog niet tot stand zijn gekomen. Het kiest daarom voor reeds gegraven kanalen. Zo is de CDA-minister van Justitie niet gealarmeerd door het signaal dat het Openbaar Ministerie lichtzinnig is omgegaan met de grondrechten van een cartoonist. Ook dat de tekenaar op zijn minst onbehoorlijk is bejegend vormde geen probleem. Bij fatsoen doen vallen spaanders. De gevoelens van de door dit kabinet op thee, koekjes en gesprekken met de minister gekweekte horde der gekwetsten, hebben voor het CDA prioriteit. Een slogan die zo’n keuze rechtvaardigt is vast al in de maak. Nu maar hopen dat onze rechtsstaat niet maar zo sterk is als zijn zwakst rijmende schakel.

Aan een nieuw rijmpje wordt al gewerkt
Amanda Kluveld

Aan een nieuw rijmpje wordt al gewerkt
Obsessie voor godslastering en religiekritiek

Aan een nieuw rijmpje wordt al gewerkt
Hoeveel anti-liberale strapatsen van coalitiepartner CDA gedoogt de PvdA nog voor zij dit kabinet opblaast? Deze ruige vraag dringt zich op nu CDA-Justitieminister Hirsch Ballin de Stasi-operatie van het OM tegen cartoonist Gregorius Nekschot voluit verdedigt.

Aan een nieuw rijmpje wordt al gewerkt
Mark Rutte heeft een punt. Het CDA lijkt bereid de vrijheid van meningsuiting te offeren op het altaar van normen en waarden, lees respect voor godsdienst. Sinds de moord op Theo van Gogh is bij de topjuristen van het CDA, Donner voorop, ons grondrecht van vrije meningsuiting niet meer in solide handen. De christelijke rechtsgeleerden zijn geobsedeerd geraakt door godslastering en godsdienstkritiek. In plaats dat zij na die moord de radicale islam als bedreiging van onze westerse vrijheden zijn gaan zien, benaderen zij de islam louter als slachtoffer van religieuze discriminatie. Daarmee laten ze iemand als Ahmed Marcouch in zijn moedige debat met de Haagse haat-imam in de kou staan.

Aan een nieuw rijmpje wordt al gewerkt
Religies hebben weinig op met beelden. Afbeeldingverboden en beeldenstorm: de godsdienstgeschiedenis puilt ervan uit. Religies zijn iconoclastisch, beeldvijandig, van karakter. Het is dan ook geen toeval dat juist films en cartoons onder vuur liggen. Het CDA ging ver in zijn poging Fitna uit de lucht te halen. Nu honoreert men via het OM de aanklacht van niemand minder dan imam Abdul-Jabbar van de Ven tegen Nekschot.

Aan een nieuw rijmpje wordt al gewerkt
Men hoeft geen liefhebber van de naargeestige cartoons van Nekschot te zijn. Alleen dat pseudoniem al. Hij attaqueert vooral de linkse kerk en haar politiek-correcte verdediging van de islam en etnische minderheden. Toch is het alarmerend wanneer Volkskrant-cartoonist/ jurist Jos Collignon zegt zich door de staatsintimidatie tegen Nekschot bedreigd te voelen. Minister Hirsch Ballin zou een verkeerd signaal afgeven en fundamentalisten aanmoedigen het vrije woord aan te vallen.

Aan een nieuw rijmpje wordt al gewerkt
Het on-Nederlands vervolgen van de Lof der Zotheid is inderdaad het slechtste signaal dat je nu kunt afgeven. We hebben heel veel humor nodig om de spanningen en irritaties van het Nieuw Ontstane Nederland in goede banen te leiden en om hen die uit fundamentalistische en autoritaire landen en tradities stammen op te voeden in ongemakkelijke vrijheid. Desnoods met misselijke grappen, liever met multiculturele zelfspot. Dat is uiteindelijk de enige manier om Nederland een open en vrije samenleving te laten blijven.

Aan een nieuw rijmpje wordt al gewerkt
René Cuperus

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden