Stelling 3: Een primeur is altijd onwaar, anders zou het nieuws ook wel in andere kranten staan

Deze uitspraak van Marcel van Lieshout, cynicus ter Volkskrant- redactie, is behalve een geslaagde wisecrack ook een stelling met een kern van waarheid. Iedere insider weet het: verslaggevers die een primeur ruiken, hebben de onbedwingbare neiging hun onthulling aan te dikken – al was het maar om nieuwsdienst en hoofdredactie ervan te overtuigen dat pagina 1 onmiddellijk moet worden vrijgemaakt.

De volgende fase is dat de krant als geheel zich met de zaak gaat identificeren, wat de zorgvuldigheid in de waarheidsvinding en de aandacht voor nuances ook niet bevordert. Onwelkome feiten sneuvelen dan menigmaal in de hitte van de strijd. Voorbeelden: de bonnetjes- affaire van Bram Peper in het Algemeen Dagblad, bijna wekelijkse nummertjes in De Telegraaf, en – op het gevaar af dat ik mij nu de gram van de Volkskrant op de hals haal – ook de zaak van Bert en Marja in de Amsterdamse Diamantbuurt liet nog wel wat vragen open.

Reageer op deze stelling

Vindt u ook dat kranten hijgerig zijn in hun jacht op primeurs? Hebt u wel eens de indruk dat het nieuws wordt opgeklopt? Of mag het nieuws soms juist wel wat harder worden opgeschreven? Reageer en stuur een mail naar de Forumredactie onder vermelding van 'reactie stelling 3'.

Tegelijk leert de ervaring dat hier een serieus journalistiek dilemma aan vastzit. Wie de berichtgeving over grote schandalen achteraf analyseert, komt vaak tot de conclusie dat onderweg heel wat ongefundeerde vermoedens als waar zijn gepresenteerd. Maar het is de vraag of zonder het breekijzer van dat – bij nader inzien – loze spektakel de echte feiten ooit aan het licht zouden zijn gekomen.

‘Lie, steal, cheat, anything to get the story’, was niet voor niets dertig jaar geleden het credo van de succesvolle Amerikaanse muckraker Warren Hinckle.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden