Stelling 2: Nieuws mag soms geen nieuws zijn

Het moet eind jaren tachtig zijn geweest, dat ik namens de hoofdredactie een bezoek bracht aan onze Rotterdamse redactie, toen bestaande uit twee onvermoeibare nieuwsjagers die permanent klaagden dat hun berichten te weinig ruimte in de krant kregen. Nadat we het dagelijkse leed hadden besproken, legden Theo Nijenhuis en Edie Peters mij een probleem voor waarmee ze al enige tijd worstelden.

Ze waren te weten gekomen dat er een tot dusverre geheime romance was ontsproten tussen burgemeester Bram Peper en Neelie Kroes, een pikant feit zeker gezien de botsende politieke achtergrond van de beide gelieven. ‘We hebben het met ze besproken en zij hebben er geen bezwaar tegen als het in de krant komt’, vertelden de beide verslaggevers. ‘Maar we komen er niet uit hoe we dat als nieuws moeten opschrijven.’

Reageer op deze stelling

Vindt u ook dat de Volkskrant te terughoudend is bij het brengen van 'privé'-nieuws? Of is het juist goed om dit soort nieuws over te laten aan de roddelbladen? Waar ligt volgens u de grens? Reageer en stuur een mail naar de Forumredactie onder vermelding van 'reactie stelling 2'.

Dat kon ik ook niet meteen bedenken: de Volkskrant was immers niet het weekblad Privé. ‘Zijn er geen gemeenteraadsleden die hier vragen over stellen? Dan kun je het bericht daaraan ophangen’, probeerde ik. Dat was niet het geval, en ook andere kunstgrepen om deze primeur binnen de nieuwskaders van de Volkskrant te vatten bleken niet werkbaar. Terug in Amsterdam besprak ik het probleem met de chef nieuwsdienst. Hij vond het, net als iedereen die ik het vertelde, een razend interessant nieuwtje. Maar hij zag evenmin de mogelijkheid om er een nieuwsbericht voor de Volkskrant van te maken. Tandenknarsend wachtten we af tot de roddelpers er eindelijk de lucht van kreeg en de liefde tussen Bram Peper en Neelie Kroes publiek maakte.

Een kleine twintig jaar later – ik was inmiddels al lang geen adjunct-hoofdredacteur meer – bekeek ik met belangstelling het Volkskrant magazine van 17 juni 2006. ‘Hans Wiegel: Ik ben verliefd’, luidde de cover-slogan.

Er is dus wel iets veranderd in de nieuwscriteria van de Volkskrant. Maar ik weet zeker dat er nog altijd opmerkelijke feiten zijn die op de redactie gretig worden rondverteld zonder dat ze ooit de krant mogen halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden