Stellige prater

Dato Steenhuis (54) is de procureur-generaal om wie de hele affaire is begonnen. Hij is als pg verantwoordelijk voor de ressorten Arnhem en Leeuwarden, waaronder Groningen valt....

Hij blijkt tegelijkertijd een adviesfunctie te vervullen bij een bureau dat een kritisch rapport over de Groningse driehoek had uitgebracht. Dat wekt de schijn van belangenverstrengeling. In twee weken groeit de kwestie uit tot een affaire. Het college van pg's komt en bloc tegenover minister Sorgdrager te staan.

Steenhuis is een markante figuur, die - in tegenstelling tot zijn collega's - vaak geen blad voor de mond neemt. Zijn stelligheid heeft hem het imago opgeleverd van de rechtse corpsbal die regelmatig borrelpraat uitslaat.

Tegelijkertijd geldt Steenhuis als een belangrijke vernieuwer binnen het OM. Zijn streven naar meer efficiency, naar een meer resultaatgericht denken, heeft het OM in beweging gebracht. Hij heeft zich met zijn doortastendheid geliefd gemaakt bij menig officier. Binnen het college van pg's is Steenhuis speciaal belast met de aandachtsgebieden politie, rijksrecherche, fraudezaken en informatisering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden