Stellen mogen adoptie niet langer zelf regelen

Stellen die een kind willen adopteren, mogen dat niet langer zelfstandig regelen. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wil af van de praktijk waarin Nederlanders zelf een adoptiekind zoeken in het buitenland....

ANP

De bewindsman heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij volgt daarmee een advies op dat oud-staatssecretaris Ella Kalsbeek heeft uitgebracht. Zij stelde in mei een pakket maatregelen voor die problemen met adoptie moeten voorkomen.

Normaal gesproken regelen speciale bureaus de adoptie van kinderen uit het buitenland. In ongeveer 6 procent van de gevallen gaan stellen echter zelf op zoek naar een adoptiekind. Het gaat hoofdzakelijk om adopties uit de Verenigde Staten.

Hirsch Ballin vindt dat hij niet genoeg toezicht kan houden op Nederlanders die zelf een adoptie in het buitenland proberen te regelen. Dat is de voornaamste reden om deze aanpak, ook wel deelbemiddeling genoemd, af te schaffen.

Vooral homoseksuele en lesbische paren zijn aangewezen op een zelfstandig zoektocht naar een adoptiekind in de VS. Die mogelijkheid komt te vervallen omdat de VS recent een internationaal adoptieverdrag hebben bekrachtigd dat deelbemiddeling verbiedt.

De minister wil dat officiële adoptiebureaus zich meer inzetten voor adopties door homo's en lesbo's. Op die manier hoopt hij aan de kinderwens van deze stellen alsnog tegemoet te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden