Stelen virtuele goederen bestraft

Twee jongens uit Leeuwarden moeten het stelen van virtuele goederen met een werkstraf bekopen...

De rechtbank bestrafte een 14-jarige jongen met 200 uur werkstraf en een voorwaardelijke jeugddetentie van twee maanden. Zijn 15-jarige plaatsgenoot kreeg 160 uur werkstraf en een voorwaardelijke jeugddetentie van vier weken.

Het is de eerste keer dat het wegnemen van virtuele spullen wordt gekwalificeerd als diefstal. In dit geval gaat het om diefstal met geweld, omdat de jongens geweld gebruikten om hun buit te verkrijgen.

Een toen 13-jarige schoolgenoot van de jongens had virtuele items gewonnen met het internetspel RuneScape. Op 6 september vorig jaar dwongen de twee jongens het slachtoffer met een van hen mee naar huis te gaan. Daar dwongen ze hem de gewonnen items over te boeken naar hun eigen accounts.

Ze sloegen en schopten de jongen en bedreigden hem met messen, waarna het slachtoffer toegaf.

Volgens de officier van justitie kunnen de virtuele items als goederen worden beschouwd, in een tijd waarin het verkrijgen en winnen van dingen in de virtuele wereld steeds prominenter wordt.

Als de goederen ook nog van waarde zijn voor de bezitter, en deze er niet meer over kan beschikken, is er sprake van diefstal, vond de officier van justitie. De rechtbank is het hiermee eens.

De advocaten van de beide daders hadden betoogd dat de gestolen spullen juridisch helemaal niet bestaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden