Commentaar

Stel strenge regels op voor verduurzamen economie

Klaas Knot moet met strenge regels komen om verduurzaming van de economie te bevorderen.

Xander van Uffelen
De president van de Nederlandse Bank, Klaas Knot. Beeld ANP
De president van de Nederlandse Bank, Klaas Knot.Beeld ANP

In navolging van zijn Britse collega waarschuwde centralebankpresident Klaas Knot donderdag desgevraagd voor de financiële risico's van klimaatverandering. Financiële instellingen, pensioenfondsen en bedrijven die handelen in fossiele brandstoffen moeten rekening houden met extra risico's als gevolg van de opwarming van de aarde. Knot kondigde tevens aan na te gaan denken over de vraag of de centrale bank om deze reden aanvullende maatregelen moet nemen.

De uitspraken van Knot markeren een interessante trendbreuk. Van oudsher is duurzaamheid een onderwerp met een ethisch en een politiek karakter. Duurzaamheid kostte weliswaar extra geld, maar was nodig om het klimaat te redden. Vervolgens deden de wetten van de economie hun intrede in het debat over duurzaamheid. Duurzaamheid kon geld opleveren, bijvoorbeeld doordat de kostprijs van zonnepanelen sterk was gezakt of doordat energiebesparing direct geld opleverde. Deze economische wetten probeerden de Europese politici een handje te helpen bij de invoering van handel op CO2-certificaten, een systeem dat echter te weinig effect heeft gesorteerd.

Risico op faillissement

Knot en collega's voegen nu een derde element toe: het ongewisse risico dat geldschieters lopen. Pensioenfondsen die geld beleggen in oliebedrijven als Shell houden vooralsnog rekening met een stabiel rendement. De toekomst is echter ongewis. De vraag naar kolen en olie kan - om uiteenlopende reden - wegvallen, waarna de belegger zijn geld kwijt is. Ook bankiers die geld uitlenen lopen het risico op wanbetaling of faillissement.

De omvang van deze risico's zijn onbekend, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Knots uitspraken dienen daarom tevens het beginpunt te zijn voor nader onderzoek van De Nederlandsche Bank naar de risico's van investeringen in de fossiele sector. Vervolgens moet de centrale bank extra richtlijnen opstellen voor banken en pensioenfondsen: als financiële instellingen minder snel geld mogen steken in de fossiele industrie, zullen deze bedrijven bij het lenen van geld duurder uit zijn. Fossiele energie wordt zo weer duurder dan duurzame energie. Aan Knot dus de taak nu strenge regels op te stellen, zodat de verduurzaming van de economie sneller zal gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden