Stel in Wallonië foltert jarenlang vier kinderen

In het Waalse dorpje Erezée zijn vier kinderen tien jaar lang door hun ouders misbruikt en gefolterd. Het gezin werd begeleid door jeugdinstanties, maar die grepen te laat in. Het parket-generaal van Luik heeft een onderzoek bevolen naar de aanpak van de hulpdiensten. De ouders zijn aangeklaagd voor 'onmenselijke behandeling'.

BRUSSEL - De kinderen - drie meisjes en een jongen tussen 9 en 12 jaar oud - ondergingen tien jaar lang de gruwelijkste praktijken. Ze werden geslagen met stokken, zwepen en elektrische vliegenmeppers. Ook sloten hun ouders ze op in koffers die met uitwerpselen waren besmeurd. Ze werden verder lange perioden uitgehongerd, waarna de ouders ze verplichtten dierlijke uitwerpselen te eten. De ouders riskeren nu tien jaar cel.


Vader Sebastian H. onderwierp zijn kinderen zelfs aan sessies waterboarding, de foltertechniek die onder meer door de Amerikaanse overheid werd gebruikt tijdens het verhoor van vermeende terroristen. Sebastian H. manipuleerde de kinderen, zodat ze elkaar verklikten als een van hen over de misbruikpraktijken durfde te praten. Moeder Isabelle S. was op de hoogte en hielp mee.


In de Belgische pers zijn de ouders vergeleken met kindermoordenaar Marc Dutroux, 'met de verzwarende omstandigheid dat deze mensen hun eigen kinderen onmenselijk behandelden'.


In 2003 ontdekte een leerkracht sporen van slagen bij de oudste dochter. De school verwittigde de jeugdbescherming en de kinderen werden korte tijd uit huis geplaatst. Aangezien ze niet konden aarden in de jeugdinstelling, oordeelden de instanties dat het beter was de kinderen te begeleiden in hun thuissituatie.


Ondanks waarschuwingen van buren, leerkrachten, politieagenten en artsen dat het misbruik aanhield, haalde de jeugdbescherming de kinderen pas in oktober 2012 opnieuw weg bij hun ouders. Dat gebeurde na een alarmkreet van een schoolarts.


De ernstig ondervoede kinderen moesten een maand lang in het ziekenhuis opgenomen worden. In die periode kregen ze nog steeds bezoek van hun ouders.


In november werden de ouders opgepakt, samen met een oom en een tante die bij het misbruik betrokken zouden zijn. Op 12 juni krijgen ze hun vonnis te horen.


Ondertussen is de vraag gerezen hoe de jeugdbescherming en de jeugdrechtbank dit hebben laten gebeuren. De jeugdinstanties verdedigen zich met het argument dat het dossier complex is en vol tegenstrijdigheden zit.


Volgens Pierre Hannecart, directeur van de jeugdbescherming, hebben zijn werknemers hun uiterste best gedaan. 'We hebben geen vergissingen begaan', zei hij in het debatprogramma Mise au Point.


Voorlopig houdt de politiek zich stil over de zaak. Iedereen lijkt de resultaten af te wachten van het onderzoek dat het parket-generaal van Luik heeft bevolen. De kinderen zijn opgenomen in jeugdinstellingen. Door het gebrek aan plaats in de jeugdopvang zijn ze van elkaar gescheiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden