Stel ik was de AVRO

Stel ik was de AVRO. Dan keek ik terug op een gedenkwaardig omroepverleden. Voorzitter Willem Vogt. De stem van Frits Thors....

Jan Blokker

Sinds 1923 het ene rijke radio- of televisieprogramma na het andere. Ze verdienen stuk voor stuk in de herinnering te worden terugroepen, maar in verband met de beschikbare plaatsruimte kan ik hier alleen maar een paar hoogtepunten noemen.

We zijn intussen een kleine eeuw verder. CDA, VVD en D66 zijn het vorig jaar eens geworden over een ‘Paasakkoord’, waarbij de laatste partij – diep gekwetst omdat Ed van Thijn in de Eerste Kamer haar juwelige plan voor een gekozen burgemeester had getorpedeerd – bij wijze van troostprijs een nieuwe omroepwet mocht bedenken.

En wat is eruit gekomen?

Dat de AVRO nooit meer Pierre Pala, Juffrouw Snip en juffrouw Snap, Tussen Kunst en Kitsch, Met naald en draad voor u Paraat. Fred Oster, Willem Duys of Wie van de Drie mag uitzenden. De AVRO moet zich voortaan net als de andere publieke vergunninghouders beperken tot ‘opinie en debat’.

Dat is toch om krankzinnig van te worden?

Ik was in 1923 niet alleen de eerste, maar ook meteen de enige die zich distantieerde van elke vorm van ether-indoctrinatie. Ik was voor Nederland, dat sprak vanzelf, en daar bleef het bij. Ik bracht hulde aan de Zuiderzeewerken, aan de KLM, aan het nationale voetbalelftal van Karel Lotsy, en aan het Concertgebouworkest onder leiding van professor doctor Willem Mengelberg. Maar ik was geen VARA met socialistische, noch een KRO met roomse of een NCRV met protestant-christelijke boodschappen.

De luistervinken mochten van mij links, rechts, paaps, calvinistisch of alles om de beurt zijn – maar ik wist dat ze gelijkelijk dol waren op Willem Vogt, de stem van Frits Thors, op Pierre Pala, Juffrouw Snip en juffrouw Snap, Tussen Kunst en Kitsch, Met naald en draad voor u Paraat, Fred Oster, Willem Duys en op Wie van de Drie.

Waar bemoeit de politiek zich eigenlijk mee? Ik heb bijna 400.000 leden die nergens over klagen, maar je kunt er donder op zeggen dat ze overmorgen zijn weggelopen als ik morgen met ‘opinie en debat’ begin. Opinie ! Terwijl ik – en dat is al die jaren m’n kracht geweest – nooit een opinie heb gehad. Dat weten ze in Den Haag toch ook?

En dan komt er ineens, met alle respect, een hittepetitje van het splinterpartijtje uit de lucht vallen, en dat wil mij en m’n aanhang van 400.000, iets opdringen waar we geen van allen behoefte aan hebben, en waar we in 1923 ook niet voor zijn opgericht.

Extra wrang is daarbij natuurlijk de omstandigheid dat de verantwoordelijke bewindspersoon indertijd van het ‘Paasakkoord’, waarop ze zich wil beroepen als haar wet straks in de Kamer wordt behandeld, nauwelijks een idee heeft gehad. Achter haar rug om zou D66-fractielid Bert Bakker,de zelfbenoemde schaduwsstaatssecretaris voor mediazaken, de boel hebben geregeld, en ze hoorde er pas van toen alles in kannen en kruiken was.

Van de drie ondertekenaars van dat ‘akkoord’ zijn er overigens, politiek gesproken, alweer twee overleden.

Moeten we dan, ondanks het blijkbaar toegenomen vertrouwen in het kabinet, niet vaststellen dat Balkenende II ook op mijn terrein uitsluitend heeft gebroddeld? Ze laten zich er weliswaar op voorstaan dat ze in hun eentje de wereldeconomie uit het slop hebben gehaald, maar noem me van verkeer tot milieu één beleidsterrein waar iets zou zijn gepresteerd?

Helaas kan ik dat als AVRO niet hardop zeggen. Dat zou immers een opinie zijn, en die had ik nooit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden