Stekkerdoos tegen stroomstoring

Inwoners van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kampten de afgelopen maanden één of meerdere keren met stroomuitval. Door een storing viel tijdelijk het licht uit, sloegen koelkasten af en waren radio en televisie onbruikbaar....

Xander van Uffelen

Een ingenieuze stekkerdoos van het Amerikaanse bedrijf APC weet de problemen van stroomuitval tijdelijk op te vangen. De doos met vijf contactpunten kan, afhankelijk van het vermogen van de batterijen, tien à twintig minuten stroomuitval opvangen. Voor een langdurige storing is de stekkerdoos dus onvoldoende. Maar het vermogen van de batterijen is wel genoeg om keurig de computer af te sluiten, zodat geen bestanden verloren gaan. Een alarm op de stekkerdoos laat de gebruiker ook weten dat de stroom is weggevallen. Bovendien zit in de stekkerdoos software ingebouwd die computerprogramma's automatisch tijdig en netjes afsluit.

Allerlei gebruikers hebben interesse in de Back-UPS ES, zegt directeur Peter Uelen van APC Benelux. 'Vooral thuiswerkers kennen het belang van een betrouwbare stroomvoorziening. Zij willen hun documenten altijd onbeschadigd terugzien.' Ook gedreven spelers van computergames kiezen voor de stekkerdoos. 'Gamers worden direct uit een on-line computerspel gegooid als de stroom uitvalt. Met een achtervang kunnen zij zich keurig afmelden en later alsnog doorspelen.'

In de Amerikaanse folder van de stekkerdoos staat prominent beschreven dat stroomuitval maar liefst vijftien keer vaker voorkomt dan een computervirus. De boodschap is duidelijk: voor een bescherming tegen virussen geven computergebruikers wel gemakkelijk geld uit, terwijl zij zich tegen stroomuitval niet indekken.

In Nederland valt de stroom aanmerkelijk minder vaak uit, weet ook Uelen. Niettemin wil hij benadrukken dat consumenten en bedrijven zich onvoldoende bewust zijn van de gevaren van stroomuitval. 'Stroom is zo vertrouwd dat je er niet aan denkt dat er problemen kunnen ontstaan.'

Vooral bedrijven met veel zoemende computers hebben de beschermingsmiddelen van APC of diens concurrenten al ontdekt. Negen op de tien middelgrote bedrijven zijn echter nog altijd onbeschermd, terwijl de doorsnee consument nauwelijks bescherming koopt. Voor de professionele gebruiker heeft APC overigens de Back-UPS CS in de aanbieding.

Beschouw de stekkerdoos of het kastje als verzekering, zegt Uelen. Voor minder dan 5 procent van de aanschafwaarde van apparatuur is bescherming afdoende geregeld.

Aan de stekkerdoos is ook een echte verzekering verbonden. Want de Back-UPS ES beschermt apparaten ook tegen blikseminslag en stroomstoten. Als ze ondanks deze stekkerdoos na een blikseminslag defect raken, krijgt de consument een vergoeding van maximaal 100 duizend euro.

'Inboedelverzekeringen keren ook geld uit na een blikseminslag', zegt Uelen. 'Maar een verzekeringspolis dekt enkel de actuele waarde van de apparatuur. Vooral bij computers is de werkelijke waarde maar een schijntje van de aanschafprijs. Bovendien is het natuurlijk prettiger als je geen nieuwe pc's hoeft te kopen.'

Wie minder wil uitgeven, kan ook een stekkerdoos tegen blikseminslag inslaan. Al voor zo'n twintig euro is deze Basic Surge Protector verkrijgbaar via internet, catalogus of detailhandel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden