Steiger Amercentrale had ‘onbegrijpelijke tekortkomingen'

Het ongeval in de Amercentrale in 2003, dat vijf onderhoudswerkers het leven kostte, is mogelijk te wijten geweest aan de ondeugdelijke steiger die bij het werk werd gebruikt....

ANP

Een van de opgeroepen getuigen, ir. J. Huisman, steigerdeskundige en inspecteur voor de steigerbouw in Nederland, vond namelijk op foto's en tekeningen van de ingestorte steiger enkele ‘onbegrijpelijke tekortkomingen’.

Zo zou de steiger te weinig diagonale standers (schoren) hebben bevat om hem recht te houden. Ook was op foto's te zien dat bij het begin van de bouw al diagonale buizen waren doorgebogen, en men toch door is gegaan met bouwen. Het viel Huisman verder op dat er materialen zijn gebruikt van verschillende merken, wat de kwaliteit van de steiger zou verminderen.

Op 28 september 2003 kwamen vijf werknemers om het leven tijdens onderhoudwerkzaamheden aan een stoomketel van de centrale. Het ging om twee Amerikaanse lassers en drie Turkse gritspuiters. Vier verdachten staan in deze zaak terecht voor de rechtbank in Breda: drie bedrijven en de ontwerper van de steiger.

De officier van justitie H. Donker beschuldigde in de tenlastelegging de Belgische ontwerper M.S. van dood door schuld omdat hij een ondeugdelijke steigerconstructie zou hebben ontworpen. De constructie zou onvoldoende stevig zijn door het ontbreken van voldoende diagonalen, bovendien zou de steiger niet verankerd zijn geweest aan de ketel.

Ook de hoofdaannemer CMI Energy Services B.V. uit Bergen op Zoom wordt dood door schuld ten laste gelegd. Het bedrijf wordt verweten de coördinerende en begeleidende rol bij het ontwerp, bouw en de oplevering van de steiger onvoldoende te hebben uitgevoerd. Daarnaast zijn de steigerbouwbedrijven Herstel B.V. uit Amsterdam en het Belgische bedrijf Albuko N.V. volgens het Openbaar Ministerie in Breda verantwoordelijk voor de dood van de vijf werknemers.

De rechtszitting kon rekenen op een enorme mediabelangstelling. Er waren geen nabestaanden van de slachtoffers aanwezig. Woensdag, donderdag en vrijdag komen onder meer TNO-deskundigen aan het woord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden