Stefano Keizers' verhalen en de vreemde complimenten van Ali B

Smullen van Stefano Keizers' verhalen over keramiekfabrieken in China, en de vreemde complimenten van Ali B.

Haro Kraak
'Voor iemand die van verbinden een carrière heeft gemaakt, heeft Ali B een dubieuze kijk op complimenteren.' Beeld anp
'Voor iemand die van verbinden een carrière heeft gemaakt, heeft Ali B een dubieuze kijk op complimenteren.'Beeld anp

De Slimste Mens wil maar niet vervelen. Het helpt dat het niet louter Bekende Nederlanders zijn die in het quizprogramma op NPO2 hun feiten- en feitjeskennis testen. Ook semi-beroemdheden of over een jaar een beetje beroemde mensen mogen meedoen.

Deelnemers uit de laatste categorie krijgen vanzelf een bekender gezicht als ze door 1,5 miljoen kijkers worden gezien. Die kijkers ontdekken nog eens iets of iemand. Iets: op beeld is Annabel Nanninga sympathieker dan op Twitter. Iemand: Stefano Keizers, die in 2016 het Amsterdams Kleinkunstfestival won met wat de jury 'ontregelend en grensverleggend cabaret' noemde.

Deze week stichtte hij verwarring bij presentator Philip Freriks. Die berust traditiegetrouw in zijn eigen onhandigheid wanneer hij een quizvraag aangrijpt om anekdotes bij de kandidaten te ontlokken. 'Zijn jullie wel eens door een beest gebeten?'

Stefano Keizers (een pseudoniem) gaat lekker in het spel. Maar hij werkt ook aan zijn onvergetelijkheid door Freriks telkens met een absurdistischer lulverhaal te beantwoorden. Hij probeerde een keramiekfabriek op te zetten in China, vertelde hij met een serieus gezicht. En in de dierentuin piste er een keer een Bengaalse tijger over hem heen. Slimme jongen, die Stefano Keizers. Nu al een winnaar.

Gidi Heesakkers

Ali B stond de afgelopen jaren bekend als maker van feelgood. Huilend van geluk tijdens een optreden van De Wereld Draait Door, highfivend met rappers en volkszangers in Ali B op volle toeren, prekend tegen racisme in het theater, klappend als jurylid van The Voice of een boks gevend aan Beatrix verbinden wilde hij. Wat toen nieuw was in hiphop is inmiddels achterhaald. Op zijn nieuwe album heeft Ali B bijna de hele jonge garde rappers erbij gehaald om relevant te zijn: Sevn Alias, Lijpe, Ronnie Flex en Boef. Ook zijn goedzak-imago was aan herziening toe: terug naar opscheprap. In Dat is money rapt Ali: 'Ik ben op m'n money als een jew.' En daarna over 'domme bitches' die voor hem vallen: 'Dus ik deporteer ze even naar wat ballers uit de hood.'

Het duurde bijna een week, maar toen ontstond er toch ophef op joods.nl. Een klassiek antisemitisch vooroordeel, volgens de site. In Het Parool reageerde Ali dat het een compliment was over de handelsgeest van Joden: 'Ik noem ze juist goede zakenmensen.' De opmerking over deporteren was maar een 'woordspeling'. Voor iemand die van verbinden een carrière heeft gemaakt, heeft Ali B een dubieuze kijk op complimenteren. Of wordt hijzelf wel graag op ludieke wijze aan een abjecte geschiedenis herinnerd?

Haro Kraak

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden