Steenhuis ontkent bevel snel rijden

Procureur-generaal Dato Steenhuis ontkent dat hij zijn chauffeur geregeld opdracht heeft gegeven met 140 kilometer per uur te rijden. De chauffeur van zijn dienstauto, die met blauwe zwaailichten en soms met sirene over de vluchtstrook files passeerde, had dit verklaard tegenover de Rijksrecherche....

In NRC Handelsblad zegt Steenhuis: ‘Ik ben geen halve gare die tegen de chauffeur zegt: rij maar 140, nog los van mijn positie waarin ik me dat helemaal niet kan veroorloven.’ Steenhuis is behalve topman van het Openbaar Ministerie ook voorzitter van het Centraal Justitieel Incassobureau, dat verantwoordelijk is voor het innen van verkeersboetes.

Het is de eerste keer dat Steenhuis reageert op het rapport van de Rijksrecherche die zijn betrokkenheid bij het gevaarlijk rijgedrag van zijn chauffeur onderzocht. Begin mei had de Volkskrant inzage in het rapport.

Steenhuis typeert de berichtgeving over het rapport van de Rijksrecherche als ‘waardeloos’. ‘Much ado about nothing’, zou ik zeggen.’ Hij wijst erop dat het onderzoek naar het rijgedrag van zijn chauffeur nog loopt. ‘Uit een verklaring van iemand met een belang wordt selectief geciteerd. Hoe kunnen de media daar zo onkritisch naar kijken?’

Volgens de chauffeur ging het niet ongemerkt aan Steenhuis voorbij, als hij te hard reed of de zwaailichten gebruikte: ‘Hij is een echte meerijder. Hij ziet wat er gebeurt. Hij heeft nooit aanmerkingen op mijn rijgedrag’. De chauffeur meende ook niet anders te kunnen dan de wensen van zijn baas te respecteren.

In het NRC-artikel geeft Steenhuis ook de media de schuld van de rel in 1998 waarvan hij in het middelpunt was. Aanleiding voor het conflict was een bijbaan bij adviesbureau Bakkenist, dat onderzoek deed naar een affaire waarin het OM een rol speelde. Steenhuis dreigde met een kort geding tegen de minister van Justitie. De voorzitter van het college van procureurs-generaal, Arthur Docters van Leeuwen, moest aftreden.

Hij zegt niet te weten waarom hij de media niet de schuld zou geven. ‘Iedereen is het erover eens dat we in een mediacratie leven. Er is natuurlijk wel wat gebeurd, maar hoe het precies wordt beleefd, is wel degelijk afhankelijk van hoe de media daarover berichten.’ Steenhuis vindt dat alles wat met rechtspleging heeft te maken te veel onder het vergrootglas wordt gelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden