Steenhuis niet vervolgd voor gevaarlijk rijgedrag

Het gerechtshof in Leeuwarden zal de inmiddels gepensioneerde procureur-generaal Dato Steenhuis niet vervolgen voor gevaarlijk rijgedrag van diens chauffeur vorig jaar op de A28 tussen Zwolle en Assen....

De rijksrecherche onderzocht de zaak, nadat Martin Dijks, een oud-politieman, aangifte had gedaan. Volgens de rijksrecherche zat in dat specifieke geval niet Steenhuis in de auto, maar diens echtgenote. De chauffeur, Willem D, kreeg voor zijn rijgedrag een boete van 180 euro. Dijks deed hierover zijn beklag bij het gerechtshof.

In de beschikking waarin het beklag wordt afgewezen, gaat het hof niet in op de verklaring van de Willem D. Volgens hem gaf Steenhuis hem geregeld opdracht 140 kilometer per uur te rijden. Als de in Drenthe woonachtige topaanklager op tijd in Den Haag wilde zijn, gingen ze met zwaailichten, en soms met sirene, over de vluchtstrook langs de file. Dat gebeurde wekelijks, aldus de chauffeur.

In mei en juni vorig jaar veroorzaakte ‘een spookagent’ in een geblindeerde Mercedes met gevaarlijk rijgedrag onrust onder weggebruikers op de A28. Later bleek dat het de dienstauto van procureur-generaal Steenhuis betrof. De spookagent was de 48-jarige Willem D., die een politie-uniform droeg en een politielegitimatie bezat, maar geen agent was.

Steenhuis, die tot 1 juni procureur-generaal was en voorzitter van het Centraal Justitieel Incassobureau, ontkende in afscheidsinterviews bevel te hebben gegeven tot hard rijden.

Willem D. zei dat Steenhuis dat ook niet altijd expliciet hoefde te zeggen. Hij wist dat zijn baas van doorrijden hield. ‘Als Steenhuis zei ‘‘doe maar rustig’’, dan reed ik 130 kilometer’. Ook was de boodschap duidelijk als Steenhuis zei haast te hebben. Dan gingen de zwaailichten aan.

Volgens Martin Dijks is de afwijzing van zijn klacht een vorm van klassenjustitie. ‘De chauffeur wordt gestraft voor het hetgeen zijn baas veel zwaarder moet worden aangerekend. Maar die komt er mee weg’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden