Steenhuis gaat imago Bulgarije opkrikken

Dato Steenhuis, de onlangs gepensioneerde topman van het Openbaar Ministerie, is door de Bulgaarse regering benaderd om te helpen bij de bestrijding van corruptie en georganiseerde criminaliteit....

Steenhuis zou als ‘speciale adviseur’ moeten zorgen dat Bulgarije – dat vandaag te horen krijgt of het in 2007 toetreedt tot de Europese Unie – de vereiste Europese juridische standaard bereikt.

Steenhuis heeft onlangs contact gehad met de Nederlandse ambassadeur in Sofia en een Bulgaarse topambtenaar, Boris Velchev, over zo’n functie. Begin oktober vertrekt Steenhuis voor overleg naar Bulgarije.

Velchev deed gisteren in de Financial Times voorkomen dat Steenhuis al definitief door de Bulgaarse regering is vastgelegd. Hij zei dat Steenhuis een belangrijke rol gaat spelen in de misdaadbestrijding, en om het slechte imago van Bulgarije op te krikken. ‘Mr. Steenhuis zal hier waarschijnlijk veel tijd doorbrengen’, aldus Velchev. ‘We hebben een lange weg te gaan in de bestrijding van georganiseerde misdaad, corruptie en witwasserij.’

Volgens Steenhuis is de uitspraak van Velchev ‘iets te voorbarig’. Maar wel is hij geïnteresseerd in het adviseurschap en ‘verdient Bulgarije alle steun.’ ‘Maar ik ben natuurlijk niet de man die daar als de redder moet worden binnengehaald’, zegt Steenhuis.

In de Europese Unie heerst groot wantrouwen over de wijze waarop Bulgarije tot op heden de zware misdaad en corruptie aanpakt. Om aan te tonen dat het de regering ernst is, verloren onlangs tien parlementsleden hun onschendbaarheid zodat ze voor corruptie konden worden veroordeeld.

Tien jaar geleden was Steenhuis al eens in Bulgarije als commissievoorzitter van de Raad van Europa. Ook maakte hij indruk op internationale anti-corruptieconferenties. In Nederland heeft hij de reputatie van spraakmakende magistraat en een houwdegen. In 1998 leidde hij de val in van de toenmalige super pg Arthur Docters van Leeuwen. Ook werd hij beschuldigd van belangenverstrengeling met een bijbaan bij een bureau dat onderzoek deed naar een affaire in eigen ressort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden