Steenbok, bergkangoeroe en zebra: deze dieren mag u als huisdier houden
De hond, de kat en de witbuikegel mogen gewoon als huisdier worden gehouden. Net als de steenbok en de bergkangoeroe. Ze horen bij honderd dieren die volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) geschikt zijn om als huisdier te worden gehouden. De lijst is het resultaat van 23 jaar onderhandelen tussen dierenwelzijnsorganisaties, markt en politiek.
De grijsbuikeekhoorn, het dwergzwijn, het przewalskipaard en de zebra mogen ook thuis worden gehouden. Maar zij horen tot de B-categorie op de lijst van Dijksma. Ze vormen een kwetsbare groep; hun baasjes moeten ze laten registreren. Ook zullen experts per dier een handleiding moeten schrijven met richtlijnen voor voer en leefruimte. Dit moet voorkomen dat de gezondheid van het dier in gevangenschap gevaar loopt.
Ook het witstaartstekelvarken staat op lijst B. Dit is een dier dat diepe holen graaft. Dit varken kun je niet in de huiskamer houden, maar David van Gennep, directeur van Stichting Aap, kan zich voorstellen dat het onder bepaalde voorwaarden wel in de tuin zou kunnen.
De muntjak staat met het spieshert op een derde lijst van dieren die in Nederland juist niet meer gehouden mogen worden, omdat je ze thuis niet goed kunt verzorgen. De muntjak is een klein hertje met heel dunne beentjes. De dierenarts moet ze of verdoven, of heel voorzichtig vangen omdat ze anders zo snel wegrennen dat ze hun benen breken, weet Van Gennep.
Volgens Dijksma zijn er in Nederland ongeveer driehonderd verschillende zoogdiersoorten die als huisdier worden gehouden. Sommige dieren kunnen aantoonbaar niet gehouden worden, vandaar dat ze daarmee wil stoppen.
De lijst gaat per 1 februari in. Voor mensen met dieren die niet meer zijn toegestaan, komt er een overgangsregeling. De dieren mogen tot hun dood worden gehouden en er mag niet meer mee worden gefokt. De komende maanden zal er nog een honderdtal dieren worden getest.
Stichting Aap ziet dat eigenaren vaak moeilijk kunnen inschatten hoe het is om bepaalde dieren in huis te hebben. Dan brengen ze de dieren voor opvang naar Stichting Aap. Dit gebeurde met een stinkdier dat werd gehouden als een hond. Het dier rende het hele huis door en stonk een uur in de wind.
Ook wasberen worden vaak naar de opvang gebracht. Mensen nemen die in huis omdat ze zo schattig en zacht zijn. Maar ze hebben een sterke geur en weten heel gemakkelijk te ontsnappen. Wasberen zijn vaak 's nachts actief en hebben heel veel water nodig. 'Die maken van je tuin een modderpoel', aldus Van Gennep.
Een ander dier dat nog moet worden getest is de degoe, een Zuid-Amerikaanse rattensoort. Deze leeft in het Andes gebergte op schrale rotsgrond en kan daarom op geen enkele manier tegen suikerhoudende producten. Kinderen geven de degoe vaak druifjes te snoepen en daar worden ze ziek van.