Steekproef Reuters: geknoei met stemmen bij zeven van elf Russische stemlokalen

Bij de parlementsverkiezingen van afgelopen weekeinde in Rusland heeft de partij van president Poetin, Verenigd Rusland, ruim tweederde van de zetels in de Doema veroverd. Maar bij zeven van de elf stemlokalen waar verslaggevers van het persbureau Reuters zondag bij wijze van steekproef controleerden, bleek sprake van geknoei met de stemmen.

Bert Lanting
Poetin brengt zijn stem uit tijdens de parlementsverkiezingen Beeld anp
Poetin brengt zijn stem uit tijdens de parlementsverkiezingenBeeld anp

Bij stemlokaal 284 in Oefa, de hoofdstad van de regio Basjkortostan, telden verslaggevers van Reuters 799 kiezers die kwamen stemmen. Maar het stembureau meldde uiteindelijk een ruim twee keer zo hoge opkomst: 1689 kiezers. Ook bij stembureau 591 in Saransk, de hoofdstad van de regio Mordovië, was de officiële opkomst veel hoger dan het werkelijke aantal kiezers dat kwam stemmen. Reutersverslaggevers telden 1172 stemmers, maar volgens de officiële uitslag lag de opkomst op 1756 kiezers.

Bij dat stembureau bracht een stemgerechtigde verslaggever een stem uit op een oppositiepartij, maar volgens de einduitslag van het stemlokaal haalde die partij nul stemmen. Verkiezingsfunctionarissen ontkenden dat er sprake was van onregelmatigheden, maar Reuters constateerde bij drie van de elf gecontroleerde stemlokalen grote verschillen wat betreft de opkomst. Ook bij vier andere stembureaus was sprake van afwijkingen, zij het kleinere. Sommige kiezers gaven toe dat zij betaald hadden gekregen om te stemmen of onder druk waren gezet. Verslaggevers zagen ook enkele kiezers terugkomen om nog een keer hun stem uit te brengen.

Stembussen volproppen

Het is moeilijk te zeggen op welke schaal zich ook elders kiesfraude heeft voorgedaan, maar op YouTube doken na afloop van de verkiezingen tal van filmpjes op waarin te zien is hoe medewerkers van de stembureaus stembussen volproppen met biljetten. Soms hadden ze kennelijk niet door dat er webcams hingen in het stemlokaal.

De verkiezingen zijn volgens Ella Pamfilova, de voorzitster van de Centrale Kiescommissie, eerlijker verlopen dan voorgaande, ook al waren er onregelmatigheden geconstateerd. Van fraude op grote schaal was volgens haar geen sprake.

Na de vorige verkiezingen, in 2011, braken in Moskou protesten uit tegen het massale geknoei met stemmen. Dit keer wilden de autoriteiten dat voorkomen, maar volgens de onafhankelijke organisatie Golos, die toezicht houdt op de verkiezingen, blijkt uit de rapportages van waarnemers in 40 van de ruim 80 regio's in Rusland dat er nog steeds 'verboden technieken' worden gebruikt. Reuters

Lage opkomst

Poetins Verenigd Rusland haalde bij de verkiezingen van zondag 54,2 procent en blijft verreweg de grootste. Dat is geen verrassing. Maar de opkomst was de laatste jaren nog nooit zo laag als nu.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden