Steekpartij schokt school in Heerenveen

Bij een steekpartij op een school voor praktijkonderwijs in Heerenveen is dinsdag een 17-jarige leerling zwaargewond geraakt. De dader, een 14-jarige medescholier, is door een leraar van de school De Compagnie overmeesterd en later aangehouden....

Het incident vond plaats tijdens de ochtendpauze op het schoolplein. Daar waren ongeveer vijftig kinderen er getuige van hoe een 14-jarige Srilankaanse jongen één keer instak op zijn 17-jarige Antilliaanse medeleerling. Direct na de steekpartij ontstonden hectische taferelen rond het schoolgebouw. De sfeer was grimmig.

Een leraar die toezicht hield, wist de dader te overmeesteren en hem het mes af te pakken. De dader is op het politiebureau in Heerenveen ondervraagd. Ook zijn enkele getuigen gehoord. De precieze toedracht van het incident blijft evenwel onduidelijk.

Volgens directeur De Jong heeft de leiding van De Compagnie op geen enkele manier de steekpartij zien aankomen en is iedereen geschokt. Ook burgemeester De Jonge van Heerenveen, die kort na de steekpartij de school bezocht, zei te zijn geschrokken.

Na het incident heeft de politie de omgeving van de school afgezet. Geen van de 147 leerlingen van De Compagnie mocht het schoolgebouw verlaten. Behalve Slachtofferhulp was ook een psycholoog aanwezig om de leerlingen (allen tussen de 12 en 18 jaar) bij te staan. Pas in de loop van de middag mochten ze naar huis. Ze hebben de opdracht gekregen niet met de pers te praten.

In januari laaide de discussie over geweld op Nederlandse scholen op, toen op het Haagse Terracollega de 16-jarige Murat D. zijn docent Hans van Wieren doodschoot. Murat D. moet zich hiervoor op 15 april voor de rechtbank in Den Haag verantwoorden. De zitting is in principe besloten. De zaak wordt volgens het kinderrecht behandeld.

Twee vrienden van Murat moeten op 16 april voor de rechtbank verschijnen. Een minderjarige medeverdachte is inmiddels vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem nog wel van hulp bij het verbergen van het pistool na de schietpartij. Een meerderjarige verdachte zit nog vast. Hij zou volgens het OM de 6 mm Ladykiller aan Murat hebben geleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden