Steekpartij in Londens metrostation 'voor Syrië'

Twee metropassagiers zijn zaterdagavond in Londen neergestoken door een man die de Britse bombardementen op IS wilde wraken. 'Dit is het voor Syrië. Jullie bloed zal vloeien', galmde het in de hal van station Leytonstone nadat de 29-jarige messentrekker zijn daad met een Stanley-mes had voltooid.

Mensen stappen de metro uit op een Londens stationBeeld epa

De politie was binnen vijf minuten ter plekke en wist de man te arresteren, na hem met twee stroomstoten onschadelijk te hebben gemaakt. De man bleek niet voor rede vatbaar te zijn. Beide slachtoffers werden in hun keel geraakt maar verkeren buiten levensgevaar.

De eerste steekpartij betrof een man met een gitaar, waarschijnlijk een straatmuzikant. Het zorgde voor lichte paniek op het station, waar de muren zijn versierd met mozaïeken van scènes uit films van Alfred Hitchcock, de bekendste zoon van deze Oostlondense buurt. Een jonge vrouw werd door de man achtervolgd maar wist te ontkomen. Enkele mannen besloten de messentrekker te overmeesteren. Een ervan, de 33-jarige David Pethers, liep daarbij een ondiepe snee op: 'Hij zei iets over Syrië,' beweerde hij tegen The Mail on Sunday, 'Om eerlijk te zijn: hij kwam als een gek over, hij had een krankzinnige blik in zijn ogen.'

Andere omstanders waren druk, vanaf een veilige afstand, met het maken van opnamen met hun mobiele telefoons. Nadat de politie was gearriveerd werden mensen assertiever. Een enkeling gooide een flesje naar het hoofd van de man. 'Drop it, you fool,' riep iemand. Een andere getuige schreeuwde: 'You ain't no Muslim, bruv' naar de dader, een man van Oostafrikaanse origine. De uitroep werd meteen een populaire hashtag op Twitter. Sommige mensen beschouwden het als een typisch Londense riposte. De plaatselijke imam Imran Patel las zondag een verklaring voor waarin hij de terreurdaad ten zeerste afkeurde.

Opperste staat van paraatheid

Sinds het Britse parlement heeft ingestemd met de bombardementen in Syrië is het land in opperste staat van paraatheid. IS had laten weten dat Groot-Brittannië het volgende doel zal zijn. De laatste aanslag op Britse bodem dateert van mei 2013 toen twee moslimterroristen de soldaat Lee Rigby op klaarlichte dag afslachtten in de garnizoenswijk Woolwich, Zuidoost-Londen. In 2010 werd een sociaal-democratische parlementariër neergestoken door een radicale moslima, in de overwegend Aziatische wijk Newham, eveneens Oost-Londen. Afgelopen jaar hebben de inlichtingendiensten, zo beweerde premier David Cameron, zes terreurdaden voorkomen.

De terreureenheid nam de zaak snel over en in de woning van de man werd materiaal gevonden dat het terroristische motief bevestigt. Het is nog niet bekend of de messentrekker tot de tweeduizend moslimradicalen behoort die volgens de overheid een gevaar vormen voor de veiligheid. Onder hen bevinden zich 450 teruggekeerde Syriëgangers. Leytonstone is de plek waar bijna tien jaar geleden de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken John Reid werd uitgejouwd en bedreigd toen hij er een toespraak gaf waarin hij moslimouders opriep hun kinderen in de gaten te houden, om te voorkomen dat ze zouden radicaliseren.

Zondag werd bekend dat een fondsenwerver voor IS, Mohammed Khaled, onlangs zonder problemen van Londen naar Syrië is gereisd. De man had contact met de Parijse terroristen.

Een politiewagen buiten het Leystone metrostation, waar gisteren de steekpartij plaatsvond.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden