nieuwssteekincidenten jongeren Rotterdam verdubbeld

Steekincidenten onder minderjarigen in Rotterdam vorig jaar verdubbeld

Het aantal steekincidenten met minderjarige verdachten in Rotterdam en omgeving is vorig jaar nagenoeg verdubbeld. In 2019 waren er 36 steekincidenten onder minderjarigen, een jaar eerder waren dat er 19. Ook in Amsterdam is sprake van een forse stijging.

Resultaat van een inleveractie. Beeld Harry Cock/de Volkskrant
Resultaat van een inleveractie.Beeld Harry Cock/de Volkskrant

Dat blijkt uit cijfers van de politie-eenheid Rotterdam. Het is voor het eerst dat de politie cijfers over minderjarigen en steekincidenten naar buiten brengt.

Lokale politiekorpsen en burgemeesters van grote steden signaleren al langer dat jongeren steeds vaker met een mes de straat opgaan, maar tot nu toe ontbraken harde cijfers. De politie registreert op delict, zoals moord of doodslag, maar niet op het soort incident. Dat maakt het lastig om het aantal steekpartijen te achterhalen. De landelijke politie hoopt op de korte termijn alsnog met cijfers te komen.

Het Rotterdamse korps wist deze cijfers boven tafel te krijgen door handmatig alle geweldsincidenten van de afgelopen twee jaar uit te pluizen. Het aantal minderjarigen verdachten van een steekpartij ligt waarschijnlijk hoger dan het aantal incidenten, laat woordvoerder Wim Hoonhout weten, omdat bij sommige zaken meerdere daders gestoken hebben.

Amsterdam

Ook de Amsterdamse politie is in de cijfers gedoken en meldt dat het aantal minderjarige verdachten bij wapenincidenten de afgelopen drie jaar met 50 procent is gestegen. In 2017 waren er nog 209 verdachte minderjarigen in de hoofdstad. Vorig jaar waren het er 321.

Het gaat daarbij om ‘alle incidenten waarbij wapens enige rol hebben gespeeld’, zegt een woordvoerder van de politie Amsterdam. ‘Om te dreigen, maar ook om te gebruiken.’ De cijfers gaan niet alleen over messen, maar ook over onder meer vuurwapens, traangas, ‘slag- en stootwapens’ en vuurwerk.

null Beeld Harry Cock/de Volkskrant
Beeld Harry Cock/de Volkskrant

‘Dit zijn zorgwekkende cijfers’, zegt Jan Dirk de Jong, lector Aanpak Jeugdcriminaliteit aan de Hogeschool Leiden. ‘Het past in het heersende beeld dat er steeds meer jongeren met messen de straat opgaan.’ Volgens De Jong is meer onderzoek nodig. Zo gaan de cijfers van Amsterdam niet specifiek over messen en de Rotterdamse cijfers alleen over de afgelopen twee jaar. Mogelijk was er in 2018 een dip in het aantal incidenten.

De Rotterdamse politie is er desondanks zeker van dat de cijfers kloppen. ‘De cijfers kloppen met wat we weten uit ervaring: het aantal steekincidenten onder jongeren is echt een nieuw fenomeen’, aldus woordvoerder Hoonhout.

null Beeld Harry Cock/de Volkskrant
Beeld Harry Cock/de Volkskrant

Nieuwe subcultuur

‘Dat er jeugdbendes zijn die met messen op zak lopen en elkaar dodelijk verwonden is op zichzelf niets nieuws’, zegt onderzoeker De Jong. Wel nieuw is volgens hem dat er een subcultuur lijkt te zijn ontstaan onder jongeren, waarbij ‘het tonen van en dreigen met een machete onderdeel is geworden van een bepaald imago’.

De steekincidenten worden vaak in verband gebracht met drillmuziek. Dat rapgenre kwam zo’n anderhalf jaar geleden vanuit achterstandsbuurten in Chicago via Londen naar Nederland. Jonge rappers nemen clips op waarin ze bivakmutsen dragen, met machetes zwaaien en andere jongeren, vaak uit een aangrenzende buurt, uitdagen.

Burgemeesters, maatschappelijk werkers en ook scholen worstelen al langer met de messenproblematiek. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb kondigde onlangs aan ouders te willen straffen als hun kind voor de tweede keer betrapt wordt met een mes op zak. Zij moeten een boete van 2.500 euro betalen. Ook heeft hij enkele medewerkers naar Londen gestuurd om de messenproblematiek daar te onderzoeken.

Meer over jongeren en messen

Leerlingen die met messen naar school komen, leerlingen die op dodenlijsten staan: op het Bindelmeer College in de Amsterdamse Bijlmer is het de dagelijkse realiteit.

Grimmige videoclips en agressieve straattaal, dat is het kenmerk van drillmuziek. Volgens sommigen fungeert dit rapgenre als katalysator voor de huidige geweldsgolf onder jongeren, ook in Nederland. Hoe zit dit precies?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden