Nieuws

Steekincident in Jeruzalem en protesten op Tempelberg, maar staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas houdt stand

Een Palestijnse man is maandag in Jeruzalem doodgeschoten nadat hij een Israëlische militair en een burger had neergestoken. Eerder in het weekeinde kwam het op de Tempelberg tot botsingen tussen Palestijnen en de politie, maar het staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse Hamas-beweging hield stand.

Israëlische veiligheidsagenten bij het lichaam van de gedode Palestijn die maandag twee Israëliërs had neergestoken bij het hoofdbureau van de politie in Jeruzalem. 
 Beeld EPA
Israëlische veiligheidsagenten bij het lichaam van de gedode Palestijn die maandag twee Israëliërs had neergestoken bij het hoofdbureau van de politie in Jeruzalem.Beeld EPA

De steekpartij vond plaats vlak bij de Sheikh Jarrah-wijk in Oost-Jeruzalem waar tientallen Palestijnse gezinnen uit hun huis dreigen te worden gezet. Die kwestie was de vonk voor confrontaties die uitmondden in de elf dagen durende oorlog tussen Hamas en Israël. Volgens de Israëlische politie ging het om een terroristische aanslag. De aanvaller werd doodgeschoten door de politie.

Het staakt-het-vuren, dat een einde maakte aan hevige Israëlische bombardementen en raketbeschietingen door Hamas vanuit de Gazastrook, werd dit weekeinde op de proef gesteld door nieuwe botsingen tussen Palestijnen en de Israëlische politie rond de Al-Aqsa-moskee.

Vrijdaggebed

Na het vrijdaggebed kwam het tot confrontaties tussen de politie en Palestijnse demonstranten, waarna de Israëlische autoriteiten zondag besloten de toegang tot het moskeegebied te weigeren aan moslims onder de 45 jaar. Alle bezoekers moesten hun identiteitskaart afgeven.

De spanning liep nog verder op doordat Israëlische militairen bij de moskee opdoken om de weg te banen voor enkele tientallen Joden die de Rotskoepel wilden bezoeken. Dat joodse heiligdom ligt ook op de Tempelberg. Ten minste drie Palestijnen werden gearresteerd, onder wie een bewaker van de moskee.

Twee weken geleden beantwoordde Hamas het optreden van de Israëlische veiligheidstroepen bij de Al-Aqsa-moskee met het afvuren van enkele raketten op Jeruzalem, waarna een felle militaire confrontatie volgde. Daaraan kwam pas afgelopen vrijdag een einde. Ditmaal onthield de beweging die in Gaza de macht heeft, zich van een reactie.

Duizenden dakloos

Duizenden burgers die het geweld in Gaza waren ontvlucht en werden opgevangen in kampen van de Palestijnse vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (Unwra), keerden na het ingaan van het staakt-het-vuren terug naar hun huizen. De schade blijkt aanzienlijk nu de rook in de straten van Gaza is opgetrokken. Zeker 1.800 woonhuizen zijn vernield, waarvan duizend onherstelbaar, zo hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

‘Het gaat jaren, zo niet decennia, duren om de schade te herstellen die veroorzaakt is in minder dan twee weken’, zei Fabrizi Carboni, Midden-Oostendirecteur van het Internationale Rode Kruis tegen de BBC.

Volgens Unwra zijn tienduizenden mensen dakloos geworden en is er op korte termijn dringend geld – zeker 35 miljoen euro – nodig om hen te helpen. De totale schade aan huizen en infrastructuur ligt nog vele malen hoger en is voor het economisch noodlijdende Gaza niet zonder hulp op te brengen.

Hulpkonvooien

Zaterdag arriveerden ook de eerste konvooien met hulpgoederen voor de getroffen bevolking. Egypte stuurde een konvooi van 130 vrachtwagens met 2.500 ton aan hulpgoederen, waaronder babyvoeding, kleding, meubels en elektrische apparatuur.

Ook Israël opende tijdelijk de grenzen in het zuiden en noorden van Gaza om voedsel, medicijnen, drinkwater en benzine door te laten, waaraan gedurende de elfdaagse geweldsexplosie grote tekorten zijn ontstaan.

De Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdag dat de Verenigde Staten zich zullen inspannen voor het organiseren van de wederopbouw van Gaza. Ook zei hij nog steeds in een tweestatenoplossing te geloven, nadat hij vorige week nog de woede van progressieve Democraten op de hals had gehaald door alleen steun uit te spreken voor Israël.

VS-minister naar Midden-Oosten

Biden kondigde aan dat minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken deze week een bezoek aan het Midden-Oosten zal afleggen. Daarbij zal hij de Israëlische leiders nog eens verzekeren van de ‘rotsvaste’ steun van de VS, maar zal hij volgens Biden ook proberen ‘na jaren van verwaarlozing’ de banden met de Palestijnen te herstellen.

Blinken hoopt dat hij beide partijen kan bewegen de onderhandelingen over een regeling van het conflict te hervatten, maar dat zal geen eenvoudig karwei zijn, aangezien de VS geen contacten onderhouden met Hamas, dat zij zien als een terroristische organisatie. De Palestijnse president Mahmoud Abbas, die de touwtjes in handen heeft op de Westelijke Jordaanoever, zien zij wel als een gesprekspartner. Maar Abbas heeft geen enkele greep op de Hamas-beweging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden