steek elke dag wat op

De nieuwe V recensie selectie

Vanaf vandaag kunnen lezers van de Volkskrant bovenaan de recensiepagina's in het V-katern een dagelijks overzicht vinden van de best gerecenseerde podiumkunsten en exposities. In de zogenaamde V-selectie geeft de redactie van de V tips voor onder andere: toneel, theater, musical, opera, dans en tentoonstellingen. Iedere donderdag verschijnt er een speciale V-filmselectie.


Eerste fotoshoot marilyn monroe geveild

De foto's van Marilyn Monroe's eerste fotoshoot hebben meer dan 352 duizend dollar opgebracht tijdens een veilig in het veilinghuis Julien's Auctions in Beverly Hills. De beelden van Monroe werden in 1946 gemaakt. De foto's werden verkocht met inbegrip van de negatieven en met het recht om ze te verkopen en te verspreiden. Een rechter bepaalde in september dat de beelden moesten worden geveild omdat de maker, fotograaf Joseph Jasgur, in de schulden zit. Ook bezittingen van Lady Gaga en John Lennon werden geveild. Op de veiling ging een jurk van Lady Gaga voor ruim 30 duizend dollar onder de hamer. Een karikatuur die John Lennon tekende van zichzelf en Yoko Ono bracht 90 duizend dollar op.


Bibliotheek van Joost Ritman opent opnieuw

De Bibliotheca Philopsophica Hermetica van Joost Ritman in Amsterdam gaat half december weer open. Na sluiting van meer dan een jaar is de collectie van eeuwenoude boeken en manuscripten over de christelijk-hermetische en esoterische filosofie weer te zien. De collectie van de Amsterdamse zakenman viel uiteen vanwege een financieel conflict tussen Ritman en de Friesland Bank. Inmiddels heeft hij zijn schulden afgelost. Van de oorspronkelijke verzameling zijn nog 23 duizend handschriften en gedrukte werken over. Ze zijn ondergebracht in een nieuwe stichting die door de familie Ritman wordt bestuurd.


Wat niet meer te zien is: 25 middeleeuwse getijdenboeken, 359 na-middeleeuwse handschriften, 44 incunabelen (boeken uit de eerste decennia) en 3.961 oude drukken tot 1800. Die zijn vorig jaar door het Rijk in beslag genomen. De staatssecretaris van Cultuur, Halbe Zijlstra, liet de boeken overbrengen naar de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Volgens een woordvoerder van de secretaris blijft de collectie voorlopig daar.


Waar Heeft de Wereld het over?

Wereldwijd #Ferrari's


Op de Chugoku-snelweg, in het Zuid-westen van Japan, heeft afgelopen weekeinde mogelijk de duurste botsing aller tijden plaats gevonden. Een groep vakantievierende autoliefhebbers maakten een gezamenlijk tochtje in hun luxe sportwagens toen een van hen de macht over het stuur verloor en een kettingbotsing veroorzaakte. In totaal botsten er veertien auto's op elkaar, waaronder acht Ferrari's en een Lamborghini.


Verenigde Staten #Madonna


Madonna mag optreden in Amerika's best bekeken tv-uitzending van het jaar, de Superbowl (de finale van het American Football-seizoen). Samen met Cirque du Soleil zal ze op zondag 5 februari de pauzeshow verzorgen. Niet geheel toevallig verschijnt twee dagen eerder de door Madonna geregisseerde film W.E. in de bioscopen. Daarnaast wil de zangeres in 2012 een nieuwe plaat uitbrengen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden