'Steeds wijzigende regels Verburg bedreigen natuur'

ARNHEM De bescherming van kwetsbare natuur in Nederland loopt gevaar als minister Gerda Verburg (Natuurbehoud) doorgaat met het steeds wijzigen van juridische regels die ze zelf heeft opgesteld....

Natura 2000, het belangrijkste Europese natuurnetwerk, wordt in Nederland alleen een succes als minister Verburg provincies, natuurbeschermers en boeren de ruimte geeft om zelf tot overeenstemming te komen. Aldus Keereweer in reactie op minister Verburgs opvatting dat Nederland het Europese natuurbeleid veel te rigoureus toepast. ‘Wie doet dat dan? Verburg toch? Het is veelzeggend dat de minister nu het verkiezingstijd is kritiek heeft op haar eigen regels.’

Keereweer doelt daarbij op de lastige positie waarin Verburg verkeert. Als minister van LNV is zij ook verantwoordelijk voor het landbouwbeleid. Natura 2000, een Europees beschermingsprogramma om de terugloop van het aantal planten- en diersoorten een halt toe te roepen, krijgt vooral vanuit de agrarische sector veel kritiek.

PvdA-gedeputeerde Keerweer, die eveneens landbouw en natuur als zijn beleidsterrein heeft, is verantwoordelijk voor het opstellen van beheerplannen in Gelderland. Die provincie telt de grootste waardevolle natuurgebieden. Komende maand presenteert Gelderland het eerste beheerplan, uitkomst van overleg tussen natuurbeschermers, boeren en de recreatiesector.

Met Verburg is Keereweer van mening dat Natura 2000 ‘te juridisch’ dreigt te worden. Zo staat in de regelgeving tot in detail beschreven welke plant- of diersoort in welke mate moet worden beschermd, omkleed met juridische regeltjes.

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de ammoniakuitstoot per gebied. Die uitstoot, veroorzaakt door de intensieve veehouderij, is de grootste bedreiging voor het welslagen van Natura 2000.

Keereweer vreest bezwaarschriften tegen de beheerplannen. Volgens hem ‘loopt er vast weer iemand van drie-hoog achter in Nijmegen naar de Raad van State om beroep in te dienen tegen een onderdeel van een beheerplan.’

In Natura 2000 is vastgelegd dat economische activiteiten in waardevolle natuurgebieden in beginsel niet worden toegestaan als planten- en diersoorten daaronder te lijden hebben.

Begin dit jaar lekte een briefwisseling uit tussen premier Balkenende en voorzitter Barroso van de Europese Commissie over Natura 2000. Balkenende werd daarin door Barroso terechtgewezen: Nederland heeft de regels te streng en te technocratisch gemaakt.

uitgelicht pagina’s 14 en 15

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden