Steeds weer werpt de zee lichamen op de kust

De officiële dodentallen van de tsunami hebben zich het afgelopen etmaal opnieuw ruimschoots verdubbeld, tot in totaal bijna zestigduizend. De Wereldgezondheidsorganisatie vreest dat het uiteindelijke aantal doden zich op den duur nogmaals zal verdubbelen, maar dan als gevolg van cholera, tyfus en andere ziektes die dreigen uit te breken....

Steeds weer werpt de Indische Oceaan nieuwe lichamen op de stranden. Soldaten, hulpverleners en overheidsfunctionarissen in de getroffen landen, van Sumatra tot de oostkust van Afrika, tellen de doden die worden gevonden op het strand of onder het puin van half weggespoelde gebouwen. Eén nieuwe vondst kan het dodental met duizenden omhoogjagen.

Zo ontdekten reddingswerkers in Sri Lanka dinsdag een trein die door de vloedgolf was overspoeld. De meer dan duizend inzittenden zijn geregistreerd als doden of vermisten. De trein, die Koningin der Zee heette, reed langs de kustspoorlijn van Colombo naar Galle toen de tsunami toesloeg.

Op Sumatra steeg het dodental gisteren zelfs met tienduizend in één keer toen reddingswerkers het stadje Meulaboh bereikten. Deze ontdekking is nog niet verwerkt in het officiële dodental van Indonesië, dat is blijven steken op 27.178. Er zijn hele dorpen op Sumatra waar de reddingsdiensten nog niet zijn geweest.

Ook Sri Lanka verwacht dat zijn officiële dodental van meer dan twintigduizend nog aanzienlijk hoger zal worden. Het dodencijfer dat India hanteert (11.600) omvat ook de zevenduizend doden die zijn gevallen op de Nicobaren; naar schatting eenvijfde van de bevolking van deze eilandengroep.

Onder de slachtoffers van de tsunami zijn ook minstens 700 buitenlandse toeristen, die voor hun kerstvakantie een tropisch palmenstrand hadden opgezocht. Voor zover bekend zijn inmiddels vier Nederlandse doden geïdentificeerd: een vrouw en twee kinderen in Thailand en een man in Sri Lanka.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat de hulpverleners hun aandacht onmiddellijk moeten richten op de preventie van epidemieën. Het hoofd crisisoperaties van de WHO, David Nabarro, voorziet dat er evenveel doden zullen vallen als gevolg van ziektes als door de tsunami zelf. Gebrek aan schoon water kan cholera en tyfus veroorzaken, en mensen die buiten slapen kunnen gemakkelijk longontsteking oplopen. Als de ontheemden massaal ziek worden, zijn de gezondheidsvoorzieningen daar niet op berekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden