Steeds radicaler lid van politiek partij dictator Eritrea

Portret Meseret Bahlbi

Meseret Bahlbi zit gehurkt tussen geüniformeerde landgenoten in een evenementenzaal in Rijswijk. Hij draagt een zandkleurig uniform met op zijn schouders de vlag van Eritrea. In zijn hand houdt hij een kalasjnikov. Van hout.

De in Nederland opgegroeide Meseret Bahlbi mengt zich steeds nadrukkelijker, en in steeds fellere bewoordingen, in het debat over Eritrese zaken. Beeld Hollandse Hoogte

Bahlbi (29) geniet binnen de Nederlandse diaspora veel bekendheid als actief lid van de partij van dictator Isaias Afewerki. Met het kort geding woensdag tegen hoogleraar Mirjam van Reisen plaatst hij zichzelf ook daarbuiten in de schijnwerpers.

Bahlbi kwam al jong naar Nederland. Zijn familie ontvluchtte Eritrea in de jaren negentig vanwege de oorlog met buurland Ethiopië. Zijn oudere broer kwam daarbij om het leven. Er is geen Eritrese familie die niemand heeft verloren in de 30-jarige strijd voor onafhankelijkheid die het land heeft gevoerd.

Hoewel hij in Nederland is opgegroeid, is Bahlbi sterk verbonden met Eritrea. In 2011 bezocht hij een jeugdkamp in dat land. President Afewerki was een van de sprekers.

Mirjam van Reisen
Lees hier het interview met hoogleraar Mirjam van Reisen, tegen wie een kort geding aangespannen is wegens smaad en laster. 'Nu weet ik hoe het is om je geïntimideerd te voelen'

VN-rapport
Lees hier het nieuwsbericht waarin wetenschappers en VN-rapporteurs aangeven achtervolgd en geintimideerd te worden.

Jongerenpartij

De laatste jaren heeft de twintiger zich in Nederland steeds nadrukkelijk gemengd in het publieke debat over Eritrese zaken. Dat hangt tevens samen met zijn opmars in de jongerenbeweging YPFDJ, die gelieerd is aan de enige in Eritrea toegestane partij, de PFDJ van dictator Afewerki.

Tot voor kort was Bahlbi voorzitter van de YPFDJ. Het is een actieve vereniging die zich presenteert als een culturele organisatie die feesten en festiviteiten organiseert.

Op één van die feesten werd in 2012 een man van 21 door een knokploeg in elkaar geslagen omdat hij zich negatief uitliet over dictator Afewerki. Zeven mannen sloegen op hem in totdat hij bewusteloos was. De organisatoren voorkwamen daarna dat de man naar het ziekenhuis werd gebracht. In plaats daarvan werd hij gewond thuis afgeleverd.

Radicaler

Hoewel Bahlbi ook bij dit soort evenementen aanwezig was, zijn er geen bewijzen dat hij mensen fysiek heeft bedreigd. Wel mengt hij zich in steeds fellere bewoordingen in het publieke debat en schuwt hij de confrontatie niet.

Bahlbi bezoekt regelmatig bijeenkomsten van de YPFDJ door heel Europa. Yemane Gebreab, de rechterhand van dictator Afewerki, is daar een belangrijke spreker en vertelt de jongeren dat de toekomst van Eritrea in hun handen ligt. Dat zij moeten weten wie hun 'vijanden' zijn en daartegen moeten 'vechten'.

Dat 'vechten' lijkt zich ook te uiten in het via sociale media bestrijden van in de ogen van de YPFDJ verkeerde beeldvorming over Eritrea en de diaspora. Elke kritiek wordt gezien als een aanval, blijkt uit tweets die YPFDJ'ers als Bahlbi rondsturen. Bezien vanuit de ideologie van de jongerenbeweging YPFDJ is iemand als Meseret Bahlbi een held. Want hij geeft zich helemaal in de strijd tegen alle vijanden die onderdeel zijn van een wereldwijd complot om het mooie Eritrea kapot te maken. Een journalist van een landelijk medium - die vanwege de veiligheid anoniem wil blijven - vertelt hoe Meseret Bahlbi telefonisch contact opnam. 'Hij schreeuwde en dreigde dat hij mij zou aanpakken omdat ik over Eritrea had geschreven. Hij wordt steeds radicaler.'

Mensenrechten

Hoewel de angstcultuur in de Eritrese gemeenschap door allerlei intimidatiepraktijken groot is, durven de laatste tijd steeds meer Eritreeërs zich te roeren. Zo organiseerden tegenstanders van het regime van Afewerki een onlinepetitie om de bijeenkomst van de YPFDJ in 2013 in Rijswijk te voorkomen. Driehonderd mensen ondertekenden het protest.

Er zijn regelmatig demonstraties in Europese steden van zowel voor- als tegenstanders van het dictatoriale bewind in Eritrea. Meseret Bahlbi nam op 22 juni vorig jaar deel aan een demonstratie in Genève tegen het rapport van de VN-rapporteur voor de mensenrechten in Eritrea. In dat rapport wordt Eritrea volgens de demonstranten ten onrechte beschreven als een land waar de mensenrechten op grote schaal worden geschonden.

Meseret Bahlbi is benaderd om een reactie te geven. Dat weigerde hij. Ook zijn advocaat wilde vragen over Bahlbi niet beantwoorden omdat ze volgens hem van een 'grote vooringenomenheid' getuigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.