Steeds minder vertrouwen in Van Rijn om PGB-chaos

In de Tweede Kamer neemt de druk op verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) toe vanwege de chaos rond de nieuwe uitbetaling van persoonsgebonden budgetten. Duizenden hulpverleners wachten nog op uitbetaling voor verleende zorg.

Staatssecretaris Van Rijn Beeld anp

Eerder steunden SP, PVV, Partij voor de Dieren en 50 Plus al een motie van wantrouwen. Nu groeit ook bij het CDA de irritatie, vooral omdat gevraagde informatie niet komt. Volgende week en eind mei debatteert de Kamer voor de vijfde en zesde keer met Van Rijn over de problemen.

Aanleiding voor de Kamer om Van Rijn dinsdag al in het Vragenuur op het matje te roepen was berichtgeving in het AD. Zaterdag berichtte de krant dat de SVB in oktober in een 'voortgangsrapportage' een waarschuwing gaf over de invoering van de nieuwe manier van uitbetaling. Dinsdag berichtte het AD Dat de SVB in de zomer ook al waarschuwde.

Afspraak doorkruisen

Van Rijn noemt het 'merkwaardige' berichtgeving omdat uit de brief, die hij dinsdag meteen publiceerde, niet blijkt dat de SVB invoering van het nieuwe systeem afraadt. De voortgangsrapportage wil hij niet met de Kamer delen omdat die onderdeel wordt van een evaluatie, die de Kamer heeft gevraagd. Publicatie zou die afspraak doorkruisen, vindt Van Rijn. De Kamer besloot na het debat dat ze toch de stukken wil ontvangen voor het debat volgende week. Volgens Van Rijn blijkt ook uit die rapportage niet dat invoering op 1 januari niet haalbaar werd geacht.

Sinds 2011 wordt in Den Haag gepraat over het nieuwe pgb-systeem, dat vooral is bedoeld om fraude te voorkomen. Invoering duurde tot 2015 door de val van het kabinet Rutte I en door de decentralisatie van jeugdzorg en ouderenzorg. Tegelijk met die nieuwe wetgeving werd het pgb een wettelijk recht.

Dat vereist een nieuwe uitbetaling van de budgetten. Tot dit jaar konden hulpbehoevenden pgb's aanvragen bij zogenoemde zorgkantoren die het geld vervolgens op de rekening van de hulpbehoevende stortten. Die werkwijze bleek uiterst fraudegevoelig.

Nieuwe 'ketenpartners'

Nu moet een hulpbehoevende contracten met hulpverleners ter goedkeuring voorleggen aan zorgkantoren, de gemeente of gespecialiseerde bureaus zoals de vroegere Bureaus Jeugdzorg. Bij deze nieuwe 'ketenpartners' blijkt het ook nogal eens fout te gaan. Dossiers blijven liggen of worden na ontdekking van hiaten in de aanvraag, soms zonder toelichting, teruggestuurd naar de aanvrager. Als aanvragen wel worden doorgestuurd naar de SVB kan het ook daar nog fout gaan. Dossiers blijven bijvoorbeeld liggen omdat ze toch niet compleet zijn en weer naar de aanvrager worden gestuurd waarbij niet altijd duidelijk is wat ontbreekt in de aanvraag.

Inmiddels heeft Van Rijn de SVB opdracht gegeven over te gaan tot versnelde uitbetaling, ook aan aanvragers die onvolledige aanvragen indienen. Dat is volgens hem niet zo fraudegevoelig als het oude systeem omdat nu per maand wordt uitbetaald. Vroeger werden jaarbedragen ineens uitbetaald. Dan was terugvordering bij onterechte uitbetaling veel moeilijker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden