Steeds minder kemphanen in Friesland

Steeds meer trekkende kemphanen laten de Friese weilanden links liggen. Dat staat in het jongste nummer van het tijdschrift Van Nature van Natuurmonumenten.

ANP

Volgens Yvonne Verkuil van Rijksuniversiteit Groningen nemen de ‘Nederlandse’ kemphanen tegenwoordig een andere trekroute omdat de Friese weilanden door ontwatering en door intensivering van de landbouw onaantrekkelijk zijn. De vogels hebben daardoor ook een ander broedgebied moeten kiezen.

Verkuil ontdekte dat de kemphanen ervoor kiezen in de Pripyat-delta in het zuiden van Wit-Rusland op krachten te komen. Broeden doen ze tegenwoordig vooral in Siberië. ‘De verslechtering van de opvet-graslanden bij ons, verplicht vogels dus tot zo'n enorme stap. Een stap die levens kost. Nieuwe gebieden en nieuwe routes ontdekken is immers altijd vol risico's’, aldus Verkuil.

Natuurmonumenten probeert het de overgebleven kemphanen in Friesland naar de zin te maken. Volgens de beheerder van Natuurmonumenten in zuidwest-Friesland is de landbouw te onvriendelijk geworden en te weinig geschikt voor kemphanen. Hij verwacht wel veel van de komst van nieuwe natuur voor weidevogels in het gebied. Die komt tot stand door ruilverkaveling en compensatie voor natuurschade door de aanleg van een nieuwe weg ten zuiden van Leeuwarden. Weidevogels maken volgens hem alleen een kans in reservaten en niet op het boerenland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden