Steeds minder gesponsorde hoogleraren

Nederlandse universiteiten zijn strenger geworden in het aanstellen van extern gefinancierde hoogleraren. Hierdoor is het aantal bijzondere leerstoelen in Nederland voor het eerst sinds de jaren negentig afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Hoogleraren van de TU Delft © ANP

Van de 5.617 hoogleraren aan de Nederlandse universiteiten bekleden er 1.181 een bijzondere leerstoel. Vijf jaar geleden waren dat er nog ruim 1.300. In de afgelopen vijf jaar daalde op liefst zeven Nederlandse universiteiten het aantal bijzondere leerstoelen.

Bijzonder
Sinds medio jaren tachtig nam het aantal gesponsorde hoogleraren een hoge vlucht. De universiteiten kregen toen te maken kregen met structurele bezuinigingen. In 2004 was een kwart van het totale hooglerarenbestand 'bijzonder'. Inmiddels gaat het om één op de vijf.

Grote universiteiten als Utrecht, Leiden en de Universiteit van Amsterdam voerden de afgelopen jaren een strenger aanstellingsbeleid. In Utrecht daalde het aantal bijzondere leerstoelen met meer dan 50 procent. 'We zijn behoorlijk streng geworden omdat we eisen dat een leerstoel aansluit bij onze onderzoeksprioriteiten. De noodzaak moet duidelijk zijn', zegt rector magnificus Bert van der Zwaan.

Onkosten
Een bijzonder hoogleraar werkt doorgaans één dag per week en staat niet op de loonlijst van de universiteit. Hij wordt direct of indirect betaald door bijvoorbeeld een bedrijf, stichting of belangengroep. Veel van deze hoogleraren werken onbezoldigd en krijgen alleen onkosten vergoed.

Lees meer in de Volkskrant van vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.