Steeds meer werknemers hebben bedrijfspensioen

Een op de tien werknemers, bijna een half miljoen mannen en vrouwen, heeft naast de AOW geen bedrijfspensioen. Dat is bijna een halvering ten opzichte van tien jaar geleden, toen 18 procent van de werknemers geen aanvullend pens..

Van onze verslaggever

DEN HAAG

ioen had, zo luidt de uitkomst van het tweede onderzoek naar de zogenaamde witte plekken op pensioengebied.

'Een mooi resultaat', vindt staatssecretaris De Grave, 'maar het zijn er nog te veel.'

De belangrijkste reden om niet verzekerd te zijn is dat het bedrijf waar men werkt geen pensioenregeling kent. Daarna volgen: te kort in dienst om deel te nemen aan een regeling, werknemers met een afroepcontract of met een tijdelijk dienstverband.

Vergeleken met het eerste onderzoek - eveneens in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en de Sociaal Economische Raad - is het onbreken van een pensioenregeling als verklaring voor de witte vlek sterk afgenomen. Uitsluiting van (gehuwde) vrouwen komt vrijwel niet meer voor. In 1985 was dat nog 23 procent van de verklaring. Bij het eerste onderzoek had 15 procent geen pensioen omdat het loon te laag was. Nu is dat in 4 procent van de gevallen de reden.

In 1992 deden sociale partners in de Stichting van de Arbeid een oproep aan hun leden om pensioenregelingen te treffen en drempels om hieraan deel nemen te slechten. Kennelijk heeft deze oproep succes gehad, zeggen de onderzoekers.

Sinds 1990 mogen vrouwen niet meer wegens hun sekse worden uitgesloten van een pensioenregeling. Vanaf 1994 is het verboden deeltijdwerkers uit te sluiten. Van de huidige witte vlek is 65 procent vrouw, 56 procent heeft een flexibel arbeidscontract, 43 procent is korter dan twee jaar in dienst, 38 procent is tussen de 25 en 29 jaar, 30 procent verdient minder dan 35 duizend gulden per jaar.

Een op de vijf bedrijven kent geen pensioenregeling voor zijn personeel. Doorgaans zijn dit kleine ondernemingen in de dienstensector die een regeling te duur vinden, ook al omdat zij vaak starters zijn.

De harde kern van de witte vlek is geslonken van 400 duizend tot 235 duizend werknemers. Het zijn werknemers waarvan het 'maatschappelijk ongewenst' is dat ze geen pensioenvoorziening hebben.

In de jaren tachtig werden uitgesloten vrouwen en deeltijdwerkers tot deze kern gerekend. Inmiddels is dit probleem goeddeels opgelost. De harde kern neemt nu toe onder administratief personeel en werknemers met een tijdelijk dienstverbvand die langer dan een jaar bij een bedrijf in dienst zijn.

De Grave is er nog niet uit of hij voor dit probleem regels moet stellen of dat hij dit zal overlaten aan sociale partners.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden