Steeds meer werklozen staken zoektocht naar onvindbare baan

Ontmoedigd door een tevergeefse speurtocht naar werk haken werklozen af. Dat verklaart waarom de werkloosheid in werkelijkheid veel harder stijgt dan in de statistieken.

AMSTERDAM - De werkloosheid daalt. Dat komt niet doordat er meer mensen een baan vinden, maar doordat ze zich ontmoedigd terugtrekken en niet meer naar een baan zoeken. Sinds oktober zijn er tienduizend werklozen meer, hoewel bijna honderdduizend mensen hun baan kwijtraakten. Het verschil van negentigduizend kan worden verklaard uit het grote aantal werkzoekenden dat de moed heeft opgegeven.


Dat blijkt uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren heeft bekendgemaakt. Eind maart waren er 684 duizend werklozen, 7.000 minder dan in februari. Dat is 8,7 procent van de beroepsbevolking.


'De beroepsbevolking wordt kleiner', zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. 'De ene maand zijn er meer mensen die hun baan verliezen, de andere maand zijn er meer mensen die het opgeven om werk te zoeken. Het is daardoor bijna toeval welke kant het opgaat en of de werkloosheid stijgt of daalt.'


Vooral vrouwen en jongeren trekken zich terug als werkzoekende. Jongeren hebben de studie als uitwijkmogelijkheid, denkt het CBS. 'Een groot deel van de ontmoedigde vrouwen heeft vermoedelijk een partner die werkt, waardoor het misschien niet noodzakelijk is om nu op zoek te gaan naar een baan.'


Zorgelijk is het volgens het CBS dat geheel tegen de demografische ontwikkelingen in de beroepsbevolking onder 55-plussers is gekrompen.


'Sinds 2003 groeide die groep bijna maandelijks, gemiddeld met achtduizend. Dat komt niet alleen door de vergrijzing, maar ook doordat meer vrouwen zijn gaan werken en de pensioengerechtigde leeftijd is verhoogd, waardoor mensen langer doorwerken. Sinds oktober is het aantal 55-plussers met zestienduizend gekrompen.'


Ook het aantal mensen in de WW is in maart gedaald. Het UWV verstrekte in maart 454 duizend uitkeringen, zesduizend minder dan een maand eerder. De stijging van het aantal nieuwe WW-uitkeringen vlakt af, zegt Rob Witjes van het UWV. 'Maar zorgelijk is dat het aantal 50-plussers dat in de WW belandt sterk toeneemt.' Witjes merkt verder op dat ook het aantal langdurig werklozen, vaak ook ouderen, toeneemt.


De stijging van de werkloosheid in het eerste kwartaal kwam vrijwel volledig voor rekening van vrouwen van 25 jaar en ouder. Gemiddeld kwamen er maandelijks zesduizend vrouwen bij, een gevolg van het relatief grote banenverlies in de zorg en de handel, waar veel vrouwen werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden