Steeds meer weerstand tegen windmolens

De laatste twee jaar zijn in Nederland meer dan 135 stichtingen en actiecomités opgericht die strijden tegen de aanleg van windmolenparken in hun omgeving. De omwonenden komen in verzet tegen de geluidsoverlast, horizonvervuiling en de daling van de waarde van hun woning door de bouw van hoge windmolens.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Stichting Windmolenklachten. Vandaag overhandigt de stichting een levensgrote overzichtskaart aan Tweede Kamerleden met daarop ingetekend de meer dan 135 recentelijk gestichte actiegroepen en belangenorganisaties.

De Kamer praat vandaag over het kabinetsvoornemen in 2020 minstens 14 procent van de elektriciteit schoon op te wekken, met onder meer 6.000 megawatt aan windenergie. De ministers Kamp (EZ, VVD) en Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) willen de windmolenparken concentreren in de daarvoor geschikste gebieden, en zo de 'landschappelijke versnippering en verstoring' beperken.

Ook wil het kabinet dat Nederland op korte termijn meer groene energie produceert. Daarom moet de vergunningverlening voor grote windprojecten sneller verlopen, aldus de ministers.

'Mensen voelen zich in de steek gelaten'
Die haast is volgens bestuurslid Dasselaar van de Stichting Windmolenklachten de oorzaak van de exponentiele aanwas van het aantal actiegroepen. Hij verwacht dat zich de komende weken meer comités en actiegroepen aansluiten bij zijn actie. 'Het is logisch dat lokaal zo veel verzet ontstaat. Mensen voelen zich in de steek gelaten. Gemeenten, overheden, energiebedrijven en projectontwikkelaars hebben de handen ineen geslagen en omwonenden komen er nauwelijks tussen.'

De kabinetsplannen staan opgesomd in de structuurvisie Wind op Land, waarin elf gebieden zijn aangewezen voor grootschalige opwekking van windenergie. In relatief dunbevolkte gebieden zoals rondom de Eemshaven en Delfzijl, in de Wieringermeer en bij de Rotterdamse haven moeten volgens het kabinet tientallen hoge windmolens verrijzen.

Een voortrekkersrol is weggelegd voor de Noordoostpolder, waar binnenkort het eerste megawindmolenpark van Nederland verrijst, met molens van 200 meter hoog. Een andere in de structuurvisie aangewezen locatie voor windmolens, het eiland Goeree-Overflakkee, zou volgens een onderzoek van de provincie Zuid-Holland het 'opec van Nederland' kunnen worden, met een groot aantal megamolens.

'Wij voelen ons buitenspel gezet bij de besluitvorming over windmolens', zegt Piet Reinders van Stichting de Rotterdamse Hoek. Hij heeft het afgelopen decennium zonder succes gestreden tegen de bouw van de circa tachtig hoge windmolens in de Noordoostpolder. 'Windmolens zijn de bedrijventerreinen of varkensstallen van deze tijd: ze moeten er komen, goedschiks of kwaadschiks.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden