Steeds meer vrouwen aan de top bij de politie

Vrouwen vervullen steeds meer topfuncties bij de politie. Vanaf vandaag bestaat 37 procent van de top van de Nationale Politie uit vrouwen, tegen 20 procent in 2011. De cijfers zijn opvallend, want in het bedrijfsleven en bij andere overheidsinstanties wil het maar niet vlotten met de doorstroom van vrouwen naar de top.

Patricia Zorko is politiechef bij de Landelijke Eenheid Beeld null
Patricia Zorko is politiechef bij de Landelijke Eenheid

De politie is op 1 januari begonnen met een grote reorganisatie. Vandaag beëdigt minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) de nieuwe top. Vroeger bestond de politie uit 26 korpsen met 26 korpschefs. Vanaf nu is er één korps, onder leiding van Gerard Bouman. Dit korps telt tien regiokorpsen en een landelijke eenheid.

Vrouwen zijn politiechef in drie van de elf eenheden: Patricia Zorko bij de Landelijke Eenheid, Liesbeth Huyzer in Noord-Holland en Miriam Barendse in Midden-Nederland. Daarnaast vervult Jannine van den Berg een functie in de directie onder korpschef Bouman. Vandaag worden 54 leden van de top benoemd, onder wie twintig vrouwen. Het gaat ook om functies als hoofd Operatiën en hoofd Bedrijfsvoering.

Mix
Het hoge percentage vrouwen in de politietop is geen resultaat van voorkeursbeleid, aldus een zegsman van minister Opstelten. 'Bij de benoemingen is gekeken naar kwaliteit en draagvlak.' Volgens een politiewoordvoerder is er bewust gezocht naar een 'mix van ervaren en nieuwe mensen'. Voor de vrouwen in het korps heeft dit goed uitgepakt. De doorstroom van allochtonen naar de top vlot minder.

Impliciet voorkeursbeleid
In 2007 zette toenmalig minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) het onderwerp op de agenda. Er waren toen onder de 26 korpschefs drie vrouwen. Van de top-150 was 10 procent vrouw. Volgens haar was er 'een impliciet voorkeursbeleid voor witte mannen' en moest dit actief worden doorbroken. Om doelstellingen te halen blokkeerde ze soms aanstellingen van blanke mannen.

Door het driejarige programma Politietop Divers steeg het percentage vrouwen geleidelijk. Begin 2011 was 20 procent van de 150 hoogste functionarissen vrouw. Er waren zeven vrouwelijke korpschefs.

Met de komst van het kabinet-Rutte I verdween het onderwerp diversiteit naar de achtergrond. Afgelopen najaar bleek uit een onderzoek van de Volkskrant dat het aantal vrouwelijke topmanagers bij het Rijk al jaren stokt op 26 procent. Ook elders in het openbaar bestuur staat de emancipatie stil. In het bedrijfsleven stijgt het aantal topvrouwen licht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden