Steeds meer verdachte geldzaken

Het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties heeft vorig jaar met ruim 137 duizend een recordhoogte bereikt. Volgens de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT) moeten contante stortingen van meer dan tienduizend euro worden aangemeld voor onderzoek bij justitie....

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

Van de 137 duizend MOT-meldingen van 2002 werden er na eerste onderzoek bijna 25 duizend als verdacht aangemerkt. Ook dat is een sterke toename ten opzichte van eerdere jaren. Een ongebruikelijke transactie kan als verdacht worden aangemerkt als bijvoorbeeld een persoon die het geld stort bij een bank een bekende is van de politie. In 2002 ging het daarbij om een totaalbedrag van bijna 900 miljoen euro.

De gemelde stijgingen gaan volgens het Meldpunt MOT alle verwachtingen te boven. Hoofd Meldpunt Koppe pleit voor grotere aandacht voor irregulier geldverkeer. 'Nooit mag worden vergeten dat het geld dat witwassers afhandelen vaak de opbrengst is van criminaliteit waar de burgers wél van wakker liggen.'

De MOT-regeling is de laatste jaren fors uitgebreid. Behalve financiële instellingen moeten bijvoorbeeld ook notarissen en makelaars ongebruikelijke transacties melden. Dat geldt ook voor handelaren in goederen van grote waarde als auto's, boten en kunst.

Justitie maakt nauwelijks gebruik van de aangeleverde gegevens, vinden veel melders. De banken hebben steeds gepleit voor een minder strikte MOT-regeling, omdat deze veel werk met zich mee brengt.

In juni vorig jaar stelde Dato Steenhuis, een hoge functionaris van het Openbaar Ministerie, dat de geloofwaardigheid van de MOT onder druk staat. Tegenover het toenemend aantal meldingen staat een afname van het aantal justitiële onderzoeken op grond van een MOT-melding. Hij vroeg zich af of de MOT niet moet worden verfijnd, om minder loze meldingen te krijgen.

Opsporingsambtenaren zijn doorgaans grote liefhebbers van de MOT-informatie. Het biedt verrassende inkijkjes. Zo constateerde het Financieel Expertisecentrum (FEC), een samenwerkingsverband van onder meer politie en FIOD, dat een groep van zevenhonderd personen in waarde meer dan de helft van de ongebruikelijke geldtransacties voor haar rekening neemt. Het betreft dan de transacties bij de 143 Nederlandse wisselkantoren. De kantoren zijn een spil in de witwaspraktijken van criminelen, aldus het FEC.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden