Steeds meer steden kiezen voor roetveegpiet

Roetveegpiet rukt op in de grote Nederlandse gemeenten. In navolging van Amsterdam, Den Haag en Utrecht maken ook Rotterdam en Leiden dit jaar bij de Sinterklaasintocht gebruik van pieten met roetvegen. Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs de dertig grootste gemeenten van Nederland (100 duizend inwoners of meer). Maastricht, dat vorig jaar al overstag was, zet dit jaar meer roetpieten in.

'Diverse steden, zoals Haarlem, laten het uiterlijk van hun pieten afhangen de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal op woensdag.'Beeld anp

Amsterdam heeft als eerste en enige gemeente de traditionele zwarte piet bij de Sinterklaasintocht in de ban gedaan. Hoewel de bedoeling was dat op 13 november een kwart van alle pieten zwart zou zijn, kwam Amsterdam vrijdag op die aankondiging terug.

Uw stad 

Van Arnhem tot Maastricht, zo ziet Piet er in uw stad uit.

Woordvoerder Pam Evenhuis van de Stichting Sint in Amsterdam zegt dat het volledig vervangen van zwarte pieten door roetveegpieten versneld plaatsvindt. De afbouw van het percentage zwarte pieten was in Amsterdam al sinds 2014 aan de gang.

Ook in Rotterdam verandert Piet van kleur. Het intochtcomité geeft roetpieten voor het eerst een rol, hoewel de zwarte pieten met 90 procent nog altijd sterk in de meerderheid zijn. 'Vorig jaar liepen er al een paar mee, maar dit jaar hebben we echt besloten een deel van de pieten een andere kleur te geven', aldus voorzitter Olivier van de Goes.

Progressief

Dat de verandering zich in Rotterdam veel langzamer voltrekt dan in Amsterdam, komt volgens hem onder meer doordat de hoofdstad progressiever is. In Rotterdam ligt verandering gevoeliger. 'Je kunt nooit iedereen tevreden stellen, maar dat proberen we toch zo veel mogelijk te doen.'

In Den Haag bestaat de helft van het pietenbestand dit jaar uit roetveegpieten. Ook Utrecht, de vierde gemeente van Nederland, maakt gebruik van zwarte pieten en pieten met zwarte vegen.

De Bijenkorf in Amsterdam verving de traditionele Zwarte Piet in 2015 al met gouden klimpieten.Beeld anp

De landelijke intocht van Sinterklaas is op zaterdag 12 november in Maassluis. Hoe de pieten eruitzien als Pakjesboot 12 de stad binnenvaart, is voor een groot deel afhankelijk van de gemeente. De NTR heeft daar als regisseur van de tv-uitzending ook invloed op, maar die is volgens de omroep beperkt.

De gemeente stuurt lokale vrijwilligers aan. Diverse steden, zoals Haarlem, laten het uiterlijk van hun pieten afhangen van wat ze woensdag te zien krijgen in de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal.

Heel anders

Het kinderprogramma gaat er dit jaar 'heel anders' uitzien. Dat blijkt uit gesprekken van de Volkskrant met acht betrokkenen. Zo zullen er pieten meedoen met veel verschillende kleuren, ook zwarte. 'Met dit scenario zetten we een betekenisvolle stap in de goede richting', zegt een betrokkene tegen deze krant.

In de vier grootste gemeenten is de uiterlijke verandering van Zwarte Piet het duidelijkst zichtbaar. Hoewel veel gemeenten kleine accenten verleggen bij hun intocht, zoals het toevoegen van bakkerspieten en Spaanse hofdames (Arnhem) en het gebruik van minder felle rode lippenstift (Amersfoort), blijft Piet op veel plekken zwart - of donkerbruin. Dat is onder meer zo in Zoetermeer, Zaanstad, Alkmaar en 's-Gravenzande.

Ook Groningen houdt als de zesde stad van Nederland onverminderd vast aan die traditie. 'Piet is hier intens zwart', zegt Harrie van Ham van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken. 'Zo zwart komt het in de natuur niet voor.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden