Steeds meer schatten verstopt in Nederland

Steeds meer mensen verstoppen een schat in Nederland. In stadscentra, natuurgebieden en industrieterreinen: overal liggen de zogeheten geocaches. Inmiddels zijn het er al 24.400, tegenover een kleine 21.600 in januari, meldde het hoofdkwartier van Geocaching in Seattle zaterdag.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een geocache is een klein doosje of filmkokertje dat verstopt ligt op een gps-coördinaat. Met behulp van een app op de telefoon of met een gps kan het doosje worden gevonden. Daarin ligt een lijstje waar speurders op kunnen aftekenen dat ze de schatkist - cache in jargon - hebben gevonden. Ook zitten er kleinigheidjes in, die je mee kunt nemen en weer in een andere cache kunt stoppen.

Er zijn ook speurtochten waarbij je van schatkist naar schatkist moet lopen. Verder zijn er varianten waarbij een puzzel moet worden opgelost of waarbij opdrachten moeten worden gedaan om aan een volgend coördinaat te komen.

Wereldwijd zijn er inmiddels 6 miljoen mensen actief bij het zoeken naar deze schatten. Hoeveel het er in Nederland precies zijn, weet de woordvoerder van het hoofdkantoor niet. Maar wel is duidelijk dat er maar in vijf andere landen ter wereld meer wordt gespeurd naar geocaches (Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Tsjechië en Canada).

De populariteit van het zoek-en-vind-spelletje is over de jaren enorm toegenomen. Het spel begon in 2000 toen een Amerikaan wilde testen hoe goed zijn gps werkte. De cache werd gevonden en leidde tot enthousiasme. Binnen een jaar tijd werden 75 schatkisten verstopt. Inmiddels zijn dat er meer dan 2,4 miljoen.

Ook in Nederland is de toename goed te zien. De geocacher die in Nederland de meeste schatkisten online heeft, is Dick Meijer - hij heeft meer dan 6500 geocaches gelogd, zoals dat heet. Hij begon in 2007 toen er maar 3 geocaches op het eiland Goeree-Overflakkee verstopt waren. Inmiddels beheert hij er zelf meer dan 340 op het eiland en komen er daar nog maandelijks schatkisten bij.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden