Steeds meer oorlogsmaterieel richting Syrië

Steeds meer landen hebben de afgelopen dagen gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems richting Syrië gestuurd, met het oog op een eventuele militaire reactie op het vermoedelijke gebruik van chemische wapens in Syrië, vorige week. De Verenigde Staten hebben al vier torpedobootjagers en gevechtsvliegtuigen in het gebied, maar ook een aantal Europese landen stuurt nu wapentuig naar de regio.

Een Israèlische soldaatkijkt de kogels na langs de grens met Syrie Beeld epa
Een Israèlische soldaatkijkt de kogels na langs de grens met SyrieBeeld epa

Het Franse fregat Chevalier Paul, de meest geavanceerde oorlogsbodem in het Franse arsenaal, heeft volgens bronnen de haven in Toulon verlaten en koers gezet naar het oosten van de Middellandse Zee. Een woordvoerder van het Franse ministerie van defensie liet donderdag weten dat de 'Franse krijgsmacht in gereedheid is gebracht om te voldoen aan een bevel van de president', mocht die besluiten deel te nemen aan een internationale militaire interventie in Syrië.

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië heeft zes Typhoon-gevechtsvliegtuigen naar Cyprus gestuurd, liet de Royal Air Force weten. Het lijkt er op dat de toestellen vooral een defensieve rol moeten vervullen, mocht het regime van president Bashar Assad terugslaan na een aanval. De Typhoons zijn enkel uitgerust met wapens voor luchtgevechten, en niet om gronddoelen te bestoken. Daarnaast hebben de Britten ten minste één kernonderzeeër richting Syrië gestuurd. De onderzeeër uit de Trafalgar-klasse beschikt over een tiental Tomahawk-kruisraketten.
De VS hebben al vier torpedobootjagers, die alle zijn uitgerust met kruisraketten, in de Middellandse Zee. Daarnaast liggen er twee vliegdekschepen in de regio. De USS Truman zou eigenlijk de USS Nimitz aflossen, maar de marine heeft besloten beide schepen voorlopig in het gebied te houden.

Twee Britse Typhoon-straaljagers Beeld epa
Twee Britse Typhoon-straaljagersBeeld epa

Ook Rusland
Niet alleen de tegenstanders van het Syrische regime voeren hun militaire aanwezigheid in de buurt van Syrië op. Rusland, de belangrijkste bondgenoot van de Syrische president Bashar Assad, heeft volgens persbureau Interfax een kruiser en een onderzeebootjager naar de Middellandse Zee gestuurd. De Russische marine ontkent dat de inzet iets te maken heeft met de situatie in Syrië, en zegt dat het gaat om een geplande roulatie van schepen in de Middellandse Zee.

Het is ondertussen nog steeds niet duidelijk of en wanneer een aanval op Syrië zal plaatshebben. De Amerikaanse president Barack Obama en de Britse premier David Cameron zeiden de afgelopen dagen zeker te zijn dat het Syrische regime achter het gebruik van gifgas zat, maar definitieve beslissingen zijn nog niet genomen.

Bewijs
Medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendiensten lieten donderdag weten dat het bewijsmateriaal tegen Syrië lang niet zo eenduidig is als het lijkt. Cameron heeft het Lagerhuis teruggeroepen om donderdag over een aanval op Syrië te praten, maar de Labour-partij heeft al laten weten eerst het onderzoek van de Verenigde Naties te willen afwachten. Inspecteurs van de VN zijn momenteel bij de Syrische hoofdstad Damascus op zoek naar sporen van gifgas, en vertrekken zaterdag uit Syrië. Daarna moeten hun bevindingen echter nog geanalyseerd worden.

President Barack Obama en premier David Cameron Beeld epa
President Barack Obama en premier David CameronBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden