Steeds meer Nederlandse kinderen op Vlaamse school

BRUSSEL - Het aantal Nederlandse kinderen dat naar Vlaamse scholen gaat, is in de afgelopen zeven schooljaren met 43 procent gestegen - het zijn er nu bijna 22.000.

Nederlandse gemeenten proberen het tij te keren. 'We willen niet dat onze scholen voor de helft leegstaan omdat iedereen in België zit', zegt Frank van Driessche, wethouder van Onderwijs in Hulst.

Busje
De Erasmusschool in het Vlaamse Essen haalde vijftien jaar geleden met een busje de Nederlandse leerlingen thuis op. Er stapten elke morgen welgeteld zeven kinderen in. 'Nu zijn dat er 90', zegt directeur Kathleen Van Gelder. 'De laatste jaren hebben we het aandeel Nederlandse kinderen zien stijgen van 30 naar 50 procent.'

In het schooljaar 2002-2003 stonden bij Vlaamse basis- en secundaire scholen 12.431 kinderen met de Nederlandse nationaliteit ingeschreven. Het afgelopen schooljaar was hun aantal gestegen tot 21.846, zo blijkt uit cijfers van het Vlaamse ministerie van Onderwijs.

Grens
'Wij hebben altijd een groot aandeel Nederlandse kinderen gehad', zegt Bart Weemans van De Hoge Geest in De Klinge. 'De grens loopt dan ook letterlijk door de school. Maar wat we de laatste jaren zien, is dat ze hun hele schoolcarrière in Vlaanderen doorlopen. In Nederland kunnen kinderen pas vanaf hun vierde naar school. Ouders stuurden hun kinderen van 2,5 jaar naar hier, en brachten ze vanaf hun vierde naar een Nederlandse school. Nu blijven ze hier.'

Uit de cijfers blijkt dat de toename het grootst is in het basisonderwijs. Daar stijgt het aantal Nederlandse leerlingen van 4.235 naar 8.711.
Afgezien van de lagere leeftijdsgrens kiezen Nederlandse ouders ook voor Vlaamse scholen omdat die beter en goedkoper zouden zijn. 'Er is écht een verschil', zegt schooldirecteur Van Gelder. 'Zeker voor wiskunde.'

In Nederland proberen grensgemeenten te achterhalen wat de Vlaamse scholen zo populair maakt. 'We willen niet dat onze scholen voor de helft leegstaan omdat iedereen in Vlaanderen zit', zegt Frank van Driessche, wethouder van Onderwijs in Hulst. 'We onderzoeken wat de aantrekkingskracht van de Belgische scholen is en wat wij kunnen doen om onze scholen net zo succesvol te maken.'

Eén scholengroep in Hulst heeft een aanvraag ingediend om ook vanaf 2,5 jaar onderwijs aan te bieden. Een ander wacht die toestemming niet af en voorziet alvast in 'didactische' opvang voor de jongste peuters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden