Steeds meer Nederlanders zijn tevreden met hun leven

De meeste Nederlandse volwassenen zijn tevreden over hun leven. Daarnaast is meer dan helft positief over hoe het algemeen gaat in de Nederlandse samenleving. Dat blijkt uit cijfers van 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Mensen genieten in Leiden van een mooie lentedag op het water.Beeld Marcel van den Bergh

Bijna negen op de tien volwassenen lieten weten tevreden te zijn met hun leven, 2 procent was ontevreden en 12 procent liet weten niet tevreden of niet ontevreden te zijn. Het aantal tevreden mensen lag 2 procentpunt hoger dan in 2013. De Verenigde Naties (VN) meldden vorige week al dat Nederland wereldwijd op de vijfde plek staat in de lijst van gelukkigste landen. 

Bijna zes op de tien Nederlanders zijn optimistisch over hoe het in het algemeen gaat in Nederland. Ruim drie op de tien zijn daarover pessimistisch, een op de tien is sterk pessimistisch. Tot deze laatste groep behoren onder meer relatief vaak ouderen en laagopgeleiden.

Van degenen die tevreden zijn met hun leven is 59 procent optimistisch over de samenleving, 33 procent is pessimistisch, de rest weet het niet. Van degenen die ontevreden zijn over hun leven ziet 54 procent het de verkeerde kant opgaan met Nederland en 31 procent is optimistisch. Degenen die tevreden zijn over hun eigen leven, zijn dus ook vaker optimistisch over Nederland.

Jongeren (18 tot 25 jaar) zijn het minst vaak pessimistisch over Nederland. Ruim een kwart ziet de toekomst van Nederland enigszins of zeer somber in.

Auteur Jan de Deken maakte een reis langs de (on)gelukkigste landen ter wereld. Wat leerde hij daarvan? 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden