NieuwsPromovendi

Steeds meer Nederlanders promoveren, inmiddels bijna evenveel vrouwen als mannen

Het aantal gepromoveerden in Nederland zit al drie decennia in de lift. Vrouwen maken een grote inhaalslag op hun mannelijke collega’s. In 2019 zijn vier op de tien personen met een doctorstitel vrouw, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Semina Ajrovic en Proxy_Heleen Proxy_Oude Nijhuis
Een collegezaal van de Rijks Universiteit Groningen. Beeld ANP
Een collegezaal van de Rijks Universiteit Groningen.Beeld ANP

In het academisch jaar 1990-’91 verkregen 1.989 personen de doctorstitel na een succesvolle verdediging van hun proefschrift. In 2019 zijn dit er 4.956. In 1990 was nog ruim driekwart van de gepromoveerden man, nu is bijna de helft van de gepromoveerden vrouw.

Twee op de drie gepromoveerden werkten eind 2018 buiten de wetenschap, mannen iets vaker dan vrouwen, ongeacht de leeftijd. Vooral gepromoveerden met een technische studierichting kozen vaak voor een baan buiten de universiteit. Van alle gepromoveerden die momenteel niet werkzaam zijn binnen de academische wereld geeft 17 procent aan graag terug te willen keren naar de wetenschap als zij zouden mogen kiezen. Jonge gepromoveerden die hun academische carrière vervolgden bij de universiteit kregen minder vaak een vaste aanstelling dan hun collega-doctoren die gingen werken buiten de wetenschap. Kijkend naar het algemeen gemiddelde over alle leeftijdsgroepen ligt dit aandeel hoger: 73 procent van de gepromoveerden met betaald werk heeft een vaste arbeidsrelatie. Dat is meer dan het gemiddelde onder alle werkende Nederlanders (61 procent) en ook meer dan de totale groep hoogopgeleiden (66 procent).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden