Steeds meer Nederlanders krijgen huidkanker van de zon: klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: steeds meer Nederlanders krijgen huidkanker.

Goede bescherming in de zon is van groot belangBeeld Marcel van den Bergh

De zomer is nog lang niet begonnen, maar we hebben de eerste zonnewaarschuwing al gehad. Afgelopen vrijdag maakte het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) de laatste cijfers over kanker bekend, en wat bleek: Nederlanders krijgen steeds vaker huidkanker. Waren er in 2005 nog zo'n achtduizend gevallen per jaar, nu zijn dat er ruim 15 duizend. Die stijging zou te wijten zijn aan te veel blootstelling aan de zon, aldus berichten van onder meer nu.nl, RTL Nieuws en NRC Handelsblad.

Is er inderdaad een stijging? En zo ja, komt die door de zon? Bij kankercijfers zijn vooral twee valkuilen belangrijk, erkent IKNL in een reactie: leeftijd en diagnose. Kanker is een ouderdomsziekte, dus met de vergrijzing zullen er altijd meer gevallen opduiken. Daarnaast weten artsen steeds beter een diagnose te stellen of komen bezorgde mensen met hun verdachte moedervlekken gewoon vaker bij de dokter: dat is natuurlijk ook als een toename terug te zien.

Tegelijkertijd zeggen de IKNL-epidemiologen zeker te weten dat écht steeds meer mensen kwaadaardige tumoren oplopen doordat ze verbranden in de zon. Marianne Crijns, dermatoloog in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis (AvL), bevestigt dat. 'Vroeger gingen we hooguit twee weken op vakantie, nu zijn Nederlanders vier of vijf weken van huis, en vaak in de zon ook nog. En het verband tussen zon en huidkanker is glashelder: als mensen verhuizen van Engeland naar Australië, nemen ze het hogere huidkankerrisico van het nieuwe land over. Zeker als ze nog jong zijn.'

Een nog sterkere aanwijzing daarvoor: alleen de huidkankertypen die je oploopt door UV-straling nemen sinds 1989 sterk toe, ontdekte Tamar Nijsten, hoogleraar dermatologie en epidemioloog aan het Erasmus MC. De andere kankertypen zijn door de jaren ongeveer gelijk gebleven. Ook Nijsten wijt de stijging aan vakantiegedrag. 'Je hebt steeds meer mensen die maandenlang op kantoor zitten en dan plotseling een volle laag zon op Mallorca vangen. Je ziet dan ook dat de huidkankerepidemie in de noordelijke landen is begonnen.'

Omdat het verband tussen zon en huidkanker rotsvast blijkt en vooral UV-licht-gerelateerde tumoren steeds vaker voorkomen, klopt het inderdaad dat steeds meer Nederlanders huidkanker krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden