Steeds meer mensen vestigen zich in Nederland

Het afgelopen kwartaal kwamen er meer mensen naar Nederland dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)....

ANP

Bijna 26.000 immigranten hebben zich in de afgelopen drie maanden in Nederland gevestigd, in hetzelfde kwartaal vorig jaar waren dat er nog 23.000. Het gaat vooral om Europeanen en mensen die terugkeren naar Nederland.

Voor het eerst sinds tijden hebben minder mensen Nederland verlaten. In het afgelopen kwartaal vertrokken 29.000 mensen uit Nederland, in dezelfde periode in 2006 waren dat er 32.000.

Nieuwe EU-lidstaten
Mensen die naar Nederland kwamen, waren vooral afkomstig uit de nieuwe EU-lidstaten Bulgarije en Roemenië. Uit deze landen kwamen 2300 mensen, bijna 2000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook vestigden zich iets meer Polen in Nederland; rond de 2000. Er is overigens een daling op te merken bij het aantal mensen dat Turkije en Marokko verlaat om in Nederland te komen wonen. Het aantal terugkerende Nederlanders steeg tot bijna 6000.

Voor het eerst sinds tijden hebben minder mensen Nederland verlaten. In het afgelopen kwartaal vertrokken 29.000 mensen uit Nederland, in dezelfde periode in 2006 waren dat er 32.000. De daling betreft uitsluitend terugkerende immigranten. Vooral het aantal emigranten geboren in het Verenigd Koninkrijk, Somalië, de Nederlandse Antillen en Aruba, Marokko en Turkije is afgenomen.

Door de stijging van de immigratie en de daling van de emigratie is de bevolkingsgroei het afgelopen kwartaal opgelopen tot 6000. In 2006 was er bijna geen sprake van een stijging. De huidige bevolkingsgroei is ook hoger dan in het eerste kwartaal van 2004 en 2005. Maar er is geen sprake van een extreem grote groei. In het eerste kwartaal van 2003 nam het aantal inwoners nog met bijna 14.000 mensen toe.

Geboorten
Ook meldt het CBS dat het aantal geboorten al enige tijd aan het afnemen is. Het afgelopen kwartaal zijn 44.000 kinderen geboren, duizend minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dit is het laagste aantal geboorten in ruim twintig jaar. Ook het aantal mensen dat overleed daalde met duizend, tot 35.000. De natuurlijke aanwas van de bevolking (geboorte min sterfte) is daardoor met 9.000 gelijk gebleven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden